ΔΙΕΘΝΗ

Ο Βρετανός δημοσιογράφος Τζον Κάντλι ζωντανός στη Μοσούλη σε βίντεο προπαγάνδας

Δημοσίευση 8 Δεκεμβρίου 2016, 13:20 / Ανανεώθηκε 8 Δεκεμβρίου 2016, 14:15
Ο Βρετανός δημοσιογράφος Τζον Κάντλι ζωντανός στη Μοσούλη σε βίντεο προπαγάνδας
Facebook Twitter Whatsapp

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει ζωντανό στη Μοσούλη τον Βρετανό δημοσιογράφο Τζον Κάντλι, ο οποίος είχε απαχθεί στη Συρία πριν από τέσσερα χρόνια μαζί με τον αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει ζωντανό στη Μοσούλη τον Βρετανό δημοσιογράφο Τζον Κάντλι, ο οποίος είχε απαχθεί στη Συρία πριν από τέσσερα χρόνια μαζί με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ.

Ο 45χρονος -σήμερα- Βρετανός, εμφανίζεται σαφώς αδυνατισμένος, με μαύρο παλτό και μούσι. Στέλνει μήνυμα προς το δυτικό κόσμο από τη Μοσούλη του Ιράκ, λέγοντας πως στην πόλη δεν βρίσκονται «Μουτζαχεντίν, αλλά μόνο μουσουλμάνοι».

Ο Τζον Κάντλι εμφανίζεται μπροστά σε μία μεγάλη τρύπα που προήλθε προφανώς από βομβαρδισμό των δυνάμεων του δυτικού συνασπισμού, ενώ σε άλλα σημεία δείχνει τις γκρεμισμένες γέφυρες και τις δομές, που έχουν αφήσει την πόλη χωρίς νερό και τρόφιμα.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να πάρει θέση, καθώς είναι αδιευκρίνιστο αν ο 45χρονος δημοσιογράφος ασπάστηκε το δόγμα των τζιχαντιστών ή αν λειτουργεί υπό το καθεστώς απειλής.

Δεν υπάρχει ημερομηνία στο βίντεο, αλλά οι κατεστραμένες γέφυρες που φαίνονται πίσω από τον βρετανό όμηρο δείχνουν ότι βίντεο έχει μαγνητοσκοπηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός που συνδράμει τις ιρακινές δυνάμεις στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης έχει καταστρέψει πολλές γέφυρες στο κέντρο της ιρακινής πόλης τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Τζον Κάντλι απήχθη μαζί με τον Τζέιμς Φόλεϊ καθώς κάλυπταν τον πόλεμο στη Συρία τον Νοέμβριο 2012.

Ο Τζέιμς Φόλεϊ ήταν ο πρώτος μεγάλης σειράς ομήρων που αποκεφαλίσθηκε από το Ισλαμικό Κράτος.