Δολιοφθορά στο ιρλανδικό πλοίο «Saoirse» του διεθνούς στολίσκου για τη Γάζα καταγγέλλουν ιρλανδοί ακτιβιστές, κατονομάζοντας ανοικτά το Ισραήλ ως υπεύθυνο για το σαμποτάζ. Στο πλοίο, που βρίσκεται εδώ και εβδομάδες στο λιμάνι του Γκοτσέκ της Τουρκίας, μεταφέροντας ακτιβιστές από την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, διαπιστώθηκε σοβαρή βλάβη στον αξονα μετάδοσης του πλοίου, που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην βυθιση του.

«Το Ισραήλ είναι ο μόνος ύποπτος για την επιχείρηση αυτή και η κυβέρνηση της Ιρλανδίας καθώς και οι αρχές της Βόρειας Ιρλανδίας πρέπει να επιμείνουν, ώστε οι δράστες αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας να προσαχθούν στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο Φίνταν Λέιν, επικεφαλής των ιρλανδών ακτιβιστών.

«Παρανοϊκές», χαρακτήρισε με τη σειρά του τις ιρλανδικές καταγγελίες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιγκάλ Παλμόρ.

Σύμφωνα με τους οργανωτές, το σαμποτάζ είναι παρόμοιο με εκείνο που προκάλεσε βλάβη στο πλοίο «Τζουλιάνο», το οποίο μεταφέρει Σουηδούς, Νορβηγούς και Έλληνες ακτιβιστές κι ανήκει επίσης στον διεθνή στολίσκο, στο λιμάνι του Πειραιά. Οπως και στο «Τζουλιάνο», η δολιοφθορά μοιάζει να έγινε από επαγγελματίες δυτες με ειδικό εξοπλισμό και γνώσεις υποβρυχιων καταστροφών.

Ακτιβιστές από 22 χώρες εχουν δώσει ραντεβού γιά αύριο στ' ανοιχτά της Κρήτης, ωστε με τα δέκα συνολικά πλοία τους - αναμεσα τους και δύο φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια - να κινηθούν προς τη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο επτά σκάφη παραμένουν μέχρι στιγμής «δεμένα» στον Πειραιά, περιμένοντας να λάβουν αδεια απόπλου από τις ελληνικές αρχές.

πηγή: Tovima.gr