current views are: 1

9 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση06:38

Συνάντηση της ομάδας του Τραμπ με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα θα έχει συναντήσεις με ανθρώπους της ομάδας του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με την κατάσταση στη Συρία. 
 

Δημοσίευση 06:38’

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα θα έχει συναντήσεις με ανθρώπους της ομάδας του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με την κατάσταση στη Συρία. 
 

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα είπε χθες ότι σκοπεύει να συναντήσει «τους ανθρώπους γύρω από την ομάδα» του νεοεκλεγέντος αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για να συζητήσουν τον συριακό πόλεμο, που κοντεύει να κλείσει τα έξι χρόνια.

«Το σχέδιο είναι να συναντήσω κάποια άτομα γύρω από την ομάδα του (νεοεκλεγέντος) προέδρου Τραμπ», είπε ο ντε Μιστούρα σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι οι συναντήσεις θα κανονιστούν στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον.

Ο ντε Μιστούρα ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κεκλεισμένων των θυρών χθες το απόγευμα (τοπική ώρα) και είπε ότι θα παραμείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Τρίτη. Απέφυγε να ονομάσει τα άτομα από την ομάδα του Τραμπ με τα οποία θα συναντηθεί, και πότε.

Στις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο ειδικός απεσταλμένος είπε μετά την ενημέρωση ότι έχει μερικές ιδέες για το «πώς η ομάδα τού (νεοεκλεγέντος) προέδρου Τραμπ θα μπορέσει να δει τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας με πολύ αποτελεσματικούς τρόπους».

Είπε ότι τον περασμένο μήνα δεν ήταν γνωστά πολλά στοιχεία για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Τραμπ στη Μέση Ανατολή, αλλά ότι ίσως μπορέσει να υπάρξει πρόοδος στον τερματισμό του συριακού πολέμου εάν ο Τραμπ ακολουθήσει την προεκλογική του υπόσχεση να πολεμήσει εναντίον του Ισλαμικού Κράτους σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν.

Χθες, το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας συζήτησε τη ρωσική ανακοίνωση ότι ο συριακός στρατός είχε σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις στο ανατολικό Χαλέπι για να επιτρέψει την απομάκρυνση αμάχων, είπε ο Ισπανός πρέσβης στον ΟΗΕ Ρομάν Ογιαρσούν Μαρκέσι, πρόεδρος του Συμβουλίου για τον Δεκέμβριο, μετά τη συνάντηση.

“Δεν λάβαμε καμία πληροφορία από τη ρωσική ανακοίνωση για το πόσο καιρό θα κρατήσει”, είπε ο ντε Μιστούρα για την εκεχειρία.

Ο ντε Μιστούρα έχει μεσολαβήσει για ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα σε όλες τις εμπόλεμες πλευρές στη Συρία από τον Ιούλιο του 2014. Διορίστηκε μετά την παραίτηση του πρώην γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Αννάν και αργότερα του ειδικού απεσταλμένου Λαχντάρ Μπραχίμι από τις συνομιλίες, οι οποίοι παραιτήθηκαν από αγανάκτηση λόγω της παγκόσμιας ασυμφωνίας για το πώς θα τεθεί τέλος στον πόλεμο.

“Ήγειρα το θέμα, και ως ένα βαθμό επέμεινα, ότι τώρα ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή είτε να κυττάξουμε σοβαρά μια πιθανή ανανέωση της διερεύνησης για το πώς μπορούμε να διεξαγάγουμε πολιτικές συνομιλίες, (…) είτε θα χρειαστεί να φύγουμε με την εντύπωση – που δεν θέλει κανείς – ότι υπάρχει μόνο μια στρατιωτική νίκη ή στρατιωτική λύση”, είπε για τη συνάντηση του Συμβουλίου.

Η καταστολή των φιλοδημοκρατικών διαδηλωτών από τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ το 2011 οδήγησε σε εμφύλιο πόλεμο, οπότε οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εκμεταλλεύτηκαν το χάος για να καταλάβουν εδάφη στη Συρία και το Ιράκ.

Το ήμισυ του συνολικού πληθυσμού της Συρίας των 22 εκατομμυρίων έχουν εγκαταλήψει τις εστίες τους και πάνω από 400.000 έχουν σκοτωθεί.


σχετικα αρθρα