current views are: 8

9 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση18:06

Εικόνες περασμένων μεγαλείων: Πώς ήταν το Χαλέπι πριν τον πόλεμο

Ο πόλεμος άλλαξε το Χαλέπι. Μεγάλο μέρος του είναι ερείπια και μεγάλο χάθηκε – παραμένει μόνο σε φωτογραφίες και αναμνήσεις.

Δημοσίευση 18:06’

Ο πόλεμος άλλαξε το Χαλέπι. Μεγάλο μέρος του είναι ερείπια και μεγάλο χάθηκε – παραμένει μόνο σε φωτογραφίες και αναμνήσεις.

Ένας χιλίων ετών μιναρές στο τζαμί Ουμαγιάντ, στο Χαλέπι, μια επιβλητική ακρόπολη που κατοπτεύει το κέντρο της παλιάς πόλης, μια μεσαιωνική σκεπαστή αγορά και ένα εμπορικό κέντρο του εικοστού πρώτου αιώνα.

Πριν ο καταστροφικός εμφύλιος πόλεμος να χτυπήσει το Χαλέπι, η μεγαλύτερη πόλη της χώρας ήταν ένα ζωντανό εμπορικό κέντρο και περήφανο ιστορικό κέντρο – η μακρά κληρονομιά του εμφανής στα αρχαία μνημεία που χρησιμοποιούνταν ακόμη από σύγχρονους εμπόρους, ταξιδιώτες ή προσκυνητές.

Αλλά ο πόλεμος που ξέσπασε στη Συρία το 2011 μεταφέρθηκε στο Χαλέπι το καλοκαίρι του 2012, όταν οι αντάρτες κατέλαβαν το ανατολικό τμήμα της πόλης.Οι αντάρτες ήλπιζαν ότι η προέλασή τους στο Χαλέπι θα σήμαινε το τέλος του Προέδρου Μπασάρ αλ-Ασσάντ, ενώ η κυβέρνηση στη Δαμασκό υποσχόταν να τους απομακρύνει γρήγορα.

Καμία πλευρά δεν πέτυχε τους στόχους της και ο πόλεμος στο Χαλέπι διαρκεί εδώ και τέσσερα χρόνια. Καθώς οι μάχες συνεχίζονταν αμείωτες, το Χαλέπι μετατράπηκε στο μεγαλύτερο τρόπαιο του πολέμου, ακόμα και ενώ η πόλη κατέρρεε κάτω από τις αεροπορικές επιδρομές από τις κυβερνητικές δυνάμεις και από τον βομβαρδισμό και από τις δύο πλευρές.

Τμήματα της μεσαιωνικής σουκ ή αγοράς καταστράφηκαν ή έγιναν στάχτη και ο μιναρές του ενδεκάτου αιώνα στο τζαμί Ουμαγιάντ καταστράφηκε πριν τρία χρόνια.Τα σύγχρονα κτήρια υπέφεραν εξίσου. Το εμπορικό κέντρο Σαχμπά, στις παρυφές της πόλης έκλεισε – έχοντας καταληφθεί πολλάκις από διάφορες ομάδες κατά τη διάρκεια διαφορετικών φάσεων των μαχών γύρω από το Χαλέπι. Το ξενοδοχείο «Baron», που στη λίστα των επισκεπτών του περιλάμβανε τον Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, τον Βρετανό αξιωματικό T.E. Λώρενς, ευρύτερα γνωστό ως ο Λώρενς της Αραβίας και τον βασιλιά Φαϊζάλ της Συρίας και του Ιράκ, βρέθηκε εκκενωμένο στην πρώτη γραμμή.

Τώρα ο συριακός στρατός, υποστηριζόμενος από τους Ρώσους και Ιρανούς συμμάχους του Άσαντ, είναι στα πρόθυρα της ανακατάληψης της πόλης – παραμένει μόνο ένας μικρός θύλακας ανταρτών στα ανατολικά.

Για την κυβέρνηση η νίκη είναι ορατή. Αλλά το Χαλέπι άλλαξε. Μεγάλο μέρος του είναι ερείπια και μεγάλο χάθηκε – παραμένει μόνο σε φωτογραφίες και αναμνήσεις.


σχετικα αρθρα