current views are: 10

10 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση06:58

Μυστική έκθεση-«φωτιά»: Χείρα βοηθείας από τον Πούτιν για να εκλεγεί ο Τραμπ

Εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ διαπιστώνει η CIA, με στόχο την ενίσχυση των εκλογικών ποσοστών του Ντόναλντ Τραμπ.

Δημοσίευση 06:58’

Εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ διαπιστώνει η CIA, με στόχο την ενίσχυση των εκλογικών ποσοστών του Ντόναλντ Τραμπ.

Εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ διαπιστώνει η CIA, με στόχο την ενίσχυση των εκλογικών ποσοστών του Ντόναλντ Τραμπ. Από την πλευρά της, η ομάδα του νέου προέδρου των ΗΠΑ διαψεύδει το δημοσίευμα, ενώ την ίδια ώρα ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, χει ήδη διατάξει έρευνα για τις κυβερνοεπιθέσεις στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2016

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Washington Post», το οποίο επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, επισημαίνει ότι οι υπηρεσίες κατασκοπείας έχουν εντοπίσει συγκεκριμένα άτομα, τα οποία συνδέονται με τη Μόσχα και φέρεται να αποτέλεσαν μέρος της προσπάθειας ώθησης της υποψηφιότητας Τραμπ.

«Αποτελεί εκτίμηση των υπηρεσιών πληροφοριών ότι στόχος της Ρωσίας ήταν να ευνοήσει τον έναν υποψήφιο έναντι του άλλου και να βοηθήσει τον Τραμπ να εκλεγεί στην προεδρία» επισημαίνει Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας στην εφημερίδα.

Στο σχετικό της πόρισμα, η CIA παραθέτει μία σειρά αποδεικτικών στοιχείων, τα οποία καταδεικνύουν ότι η εκλογή Τραμπ αποτέλεσε τον κύριο στόχο της ρωσικής παρέμβασης.

Τον Οκτώβριο, λίγες εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές, η Ουάσιγκτον κατηγόρησε επισήμως τη Μόσχα για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον δημόσιων οργανισμών και φορέων του Δημοκρατικού Κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ένας δεύτερος αξιωματούχος διευκρινίζει ότι οι υπηρεσίες δεν μπορούν να συνδέσουν άμεσα τις επιθέσεις με τη ρωσική κυβέρνηση, καθώς τα εμπλεκόμενα άτομα βρίσκονται ένα «βήμα» μακριά από το Κρεμλίνο και δεν υπηρετούν σε κυβερνητικά αξιώματα. 

Διαψεύδει ο Τραμπ

Διαψεύδει κατηγορηματικά το δημοσίευμα η ομάδα του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά συνεργάτης του Τραμπ, τα παραπάνω είπε ο πράκτορας που ισχυριζόταν πως ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε όπλα μαζικής καταστροφής.

«Οι εκλογές ολοκληρώθηκαν πριν από πολύ καιρό. Τώρα ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε και να κάνουμε την Αμερική ξανά μεγάλη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Ομπάμα ζήτησε έρευνα για τις κυβερνοεπιθέσεις στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου 

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τις υπηρεσίες Πληροφοριών της χώρας να ερευνήσουν τις κυβερνοεπιθέσεις και τις παρεμβάσεις από το εξωτερικό στη διάρκεια της προεδρικές περιόδου του 2016 και να του δώσουν τη σχετική αναφορά προτού αποχωρήσει από την προεδρία στις 20 Ιανουαρίου.

Τον Οκτώβριο η αμερικανική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Ρωσία για μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων εναντίον οργανώσεων του Δημοκρατικού Κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου και ο Ομπάμα έχει δηλώσει πως έχει προειδοποιήσει τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για τις επιπτώσεις.

Ο έλεγχος και το χρονοδιάγραμμά του είναι ένα σημάδι ότι ο Ομπάμα επιθυμεί το θέμα να έχει λυθεί προτού παραδώσει την εξουσία στον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εκφράσει αμφιβολίες για τον ρόλο της Ρωσίας στις κυβερνοεπιθέσεις στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Η σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εσωτερικής ασφάλειας Λίσα Μόνακο δήλωσε ότι τα αποτελέσματα του ελέγχου θα δοθούν στους κοινοβουλευτικούς και σε άλλους.

«Ο πρόεδρος έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες Πληροφοριών να διεξάγουν έναν πλήρη έλεγχο για το τι συνέβη στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας του 2016», τόνισε η Μόνακο.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Έρικ Σουλτς επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια του ελέγχου θα ερευνηθεί αν υπάρχει κοινό σχέδιο επί σειρά ετών την περίοδο των εκλογών, φτάνοντας ως τις προεδρικές εκλογές του 2008.

Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Τραμπ είχε καλέσει τη Ρωσία να ψάξει τα χαμένα μέιλ της αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον από την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών. Αυτό ώθησε τους επικριτές του να τον κατηγορήσουν ότι ενθαρρύνει ξένους πράκτορες να διεξάγουν κατασκοπεία.

Από την πλευρά του ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι δεν πιστεύει πως η Ρωσία ευθύνεται για κυβερνοεπιθέσεις.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επίσης αρνηθεί τις κατηγορίες για επέμβαση στις αμερικανικές εκλογές.

Η Μόνακο εξήγησε ότι οι κυβερνοεπιθέσεις δεν είναι κάτι καινούργιο στη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων, όμως φέτος ενδέχεται να έχουν ξεπεράσει «ένα νέο όριο».

Το 2008, όταν η ίδια εργαζόταν στο FBI, η υπηρεσία είχε προειδοποιήσει τις ομάδες των τότε υποψηφίων για την προεδρία Μπαράκ Ομπάμα και Τζον Μακέιν ότι η Κίνα είχε καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση στα συστήματά τους.


σχετικα αρθρα