Οι ψηφοφόροι του Μαρόκου προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να εγκρίνουν νέο σύνταγμα που παραχωρεί ο βασιλιάς με στόχο την εξισορρόπηση των εξουσιών του υπέρ του πρωθυπουργού, με τον μαροκινό μονάρχη να παραμένει παρών σε όλους τους τομείς του πολιτικού παιγνίου. Παρά τις αντιθέσεις και τις εκκλήσεις για μποϊκοτάρισμα της ψηφοφορίας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η μεταρρύθμιση του συντάγματος θα εγκριθεί, σύμφωνα, με τους πολιτικούς παρατηρητές.

Τα μέσα ενημέρωσης, τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα, τα μεγάλα συνδικάτα και τα τεμένη έχουν ταχθεί υπέρ του «ναι».

Στην ψηφοφορία λαμβάνουν μέρος περισσότερα από 13 εκατομμύρια ψηφοφόροι, άνω των 18 ετών, και το βασικό ερώτημα είναι το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα.

Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση του συντάγματος έχει ως στόχο "την εδραίωση μίας δημοκρατικής, κοινοβουλευτικής και κοινωνικής συνταγματικής μοναρχίας, δήλωσε ο Μοχάμεντ VI, που βρίσκεται στον θρόνο από το 1999, κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του στις 17 Ιουνίου.

Το σχέδιο της μεταρρύθμισης προβλέπει ακόμη τη δημιουργία Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστικής Εξουσίας, υπό την προεδρία του βασιλιά, με αποστολή την εγγύηση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Άλλη ιστορική καινοτομία είναι η αναγνώριση της βερβερικής ως επίσημης γλώσσας του κράτους μαζί με την αραβική.

Σύμφωνα με τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις, ο πρωθυπουργός, που προέρχεται από το κόμμα που επικρατεί στις βουλευτικές εκλογές, έχει την εξουσία να διαλύει τη βουλή των αντιπροσώπων, δικαίωμα που μέχρι σήμερα έχει μόνο ο βασιλιάς.