current views are: 5

11 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση07:52

Βουλευτικές εκλογές σήμερα στη Ρουμανία

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ρουμάνοι, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν την επιστροφή στην εξουσία των Σοσιαλδημοκρατικών, έπειτα από μια δύσκολη χρονιά στη χώρα εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε νυχτερινό κέντρο του Βουκουρεστίου.

Δημοσίευση 07:52’

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ρουμάνοι, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν την επιστροφή στην εξουσία των Σοσιαλδημοκρατικών, έπειτα από μια δύσκολη χρονιά στη χώρα εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε νυχτερινό κέντρο του Βουκουρεστίου.

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ρουμάνοι, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν την επιστροφή στην εξουσία των Σοσιαλδημοκρατικών, έπειτα από μια δύσκολη χρονιά στη χώρα εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε νυχτερινό κέντρο του Βουκουρεστίου.

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα, που κατηγορήθηκε για διαφθορά, αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Νοέμβριο του 2015 έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις που οργανώθηκαν μετά την πυρκαγιά αυτή που κόστισε τη ζωή σε 64 ανθρώπους εξαιτίας της μη συμμόρφωσης με τους κανόνες ασφαλείας.

Έκτοτε τη χώρα κυβερνούν τεχνοκράτες υπό τον πρώην Επίτροπο Ντάτσιαν Σιόλος και την υποστήριξη της κεντροδεξιάς.

Τα περίπου 19.000 εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων τα 417 στο εξωτερικό, άνοιξαν τις πόρτες τους στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 21:00.

Συνολικά 18,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν τους 466 βουλευτές και γερουσιαστές, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αύριο Δευτέρα.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD), που υποστηρίζεται κυρίως από τους αγρότες και τους πιο ηλικιωμένους, εμφανίζεται φαβορί για να κερδίσει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, που του δίνουν το 40% της πρόθεσης ψήφου, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία στη διάρκεια της οποίας υποσχέθηκε αυξήσεις μισθών και συντάξεων.

Μέλος της ΕΕ από το 2007 η Ρουμανία επανήλθε με ισχυρή ανάπτυξη, έπειτα από μια περίοδο μεγάλης ύφεσης, όμως παρόλα αυτά παραμένει η δεύτερη πιο φτωχή χώρα της Ένωσης, με έναν κάτοικο στους τέσσερις να ζει στη φτώχεια.

Εξαιτίας της απογοήτευσης των ψηφοφόρων από τους πολιτικούς, το ποσοστό αποχής αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλό και να φτάνει το 60%, όπως και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) και η Ένωση Σώστε τη Ρουμανία (USR), και τα δύο κεντροδεξιά κόμματα, που εμφανίζονται να συγκεντρώνουν το 35% με 40% των ψήφων, ελπίζουν να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους για να προκαλέσουν την έκπληξη.
Τρία μικρά κόμματα ελπίζουν επίσης να περάσουν το όριο του 5% για να εισέλθουν στο κοινοβούλιο και να μπορέσουν να διαδραματίσουν ρόλο κλειδί για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Προκειμένου να ενθαρρύνει τους νέους να πάνε να ψηφίσουν, η κυβέρνηση τεχνοκρατών πρόσφερε στους φοιτητές ένα δωρεάν ταξίδι με το τραίνο στις πόλεις καταγωγής τους.

Στο μεταξύ ένας νόμος του 2001 απαγορεύει σε κάθε πρόσωπο που έχει καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη να αναλάβει υπουργείο. Ο νόμος αυτός θα δημιουργήσει πρόβλημα στην περίπτωση νίκης του PSD, ο πρόεδρος του οποίου Λίβιου Ντραγκνέα καταδικάστηκε την άνοιξη σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή για εκλογική νοθεία.
Πάντως ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις, της κεντροδεξιάς, έθεσε ακόμη πιο ψηλά τον πήχη ανακοινώνοντας ότι θα αποκλείσει από την πρωθυπουργία κάθε πρόσωπο που έχει ζητήματα με τη δικαιοσύνη, ακόμη κι αν δεν έχει δικαστεί ακόμη, γεγονός που θέτει εκτός παιχνιδιού και τον Πόντα, ο οποίος έχει παραπεμφθεί σε δίκη με την κατηγορία του ξεπλύματος χρήματος και της φοροδιαφυγής.
Το PSD έχει επισημάνει ότι θα ανακοινώσει το όνομα του πιθανού του πρωθυπουργού μετά την ορκωμοσία του νέου κοινοβουλίου, που θα γίνει το νωρίτερο στις 19 Δεκεμβρίου.
Σε περίπτωση νίκης, τα κόμματα της κεντροδεξιάς αναμένεται να ζητήσουν από τον Σιόλος να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.
Ο Σιόλος, πρώην Επίτροπος αρμόδιος για τη Γεωργία, που εμφανίζεται ως «ανεξάρτητος» και χαίρει την υποστήριξης του Γιοχάνις, έχει δεσμευθεί να συνεχίσει την πολιτική της λιτότητας, αλλά και της διαύγειας.


σχετικα αρθρα