current views are: 4

11 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση10:41

Θρήνος στις κηδείες των θυμάτων της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη: «Θα πάρουμε εκδίκηση» λέει ο Τούρκος ΥΠΕΣ

Με σύσσωμη  την πολιτική ηγεσία πραγματοποιήθηκε σήμερα η κηδεία των 5 από τα τριάντα θύματα από την πολύνεκρη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, και με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας να ορκίζεται ”εκδίκηση” για το ”αίμα που σκορπίστηκε στο έδαφος”.

Δημοσίευση 10:41’

Με σύσσωμη  την πολιτική ηγεσία πραγματοποιήθηκε σήμερα η κηδεία των 5 από τα τριάντα θύματα από την πολύνεκρη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, και με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας να ορκίζεται ”εκδίκηση” για το ”αίμα που σκορπίστηκε στο έδαφος”.

Με σύσσωμη  την πολιτική ηγεσία πραγματοποιήθηκε σήμερα η κηδεία των 5 από τα 30 θύματα από την πολύνεκρη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, και με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας να ορκίζεται ”εκδίκηση” για το ”αίμα που σκορπίστηκε στο έδαφος”.

Απηύθυνε, δε, προειδοποίηση σε όσους εξέφρασαν την υποστήριξή τους στους επιτιθέμενους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

“Αργά η γρήγορα, θα έχουμε την εκδίκησή μας. Αυτό το αίμα δεν θα μείνει στο έδαφος, όποιο κι αν είναι το τίμημα, όποιο το κόστος“, δήλωσε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού στην ομιλία του στις κηδείες των θυμάτων στο αρχηγείο της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης.

Τα λόγια δεν μπορούν να εκφράσουν τον πόνο” είπε μεταξύ άλλων στην δική του ομιλία ο αρχηγός της αστυνομίας, ο οποίος σε μια βραδιά ”έχασε” τριάντα άνδρες από το σώμα.

Στην κηδεία έδωσαν το παρών τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, αλλά και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων.

Η Τουρκία ανέφερε πως κούρδοι μαχητές μπορεί να βρίσκονται πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις στις οποίες 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 155 τραυματίστηκαν σε μια συντονισμένη, κατά τα φαινόμενα, επίθεση στην αστυνομία έπειτα από έναν αγώνα μεταξύ δύο μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων.

Την ίδια στιγμή, έξω από τα νοσοκομεία, όπου νοσηλεύονται οι τραυματίες επικρατεί συνωστισμός από τους συγγενείς που θέλουν να μάθουν για την κατάσταση της υγείας των δικών τους ανθρώπων.

Στην παρούσα φάση νοσηλεύονται πάνω από 150 άτομα, αρκετά από τα οποία πολύ σοβαρά.

Μάλιστα σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επισκέφθηκε στο νοσοκομείο τους τραυματίες.

Γιλντιρίμ: Καμία αμφιβολία για την εμπλοκή του PKK 

Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει “σχεδόν καμία αμφιβολία” ότι το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) βρίσκεται πίσω από τη διπλή βομβιστική επίθεση κατά την οποία περισσότεροι από 30 άθρωποι σκοτώθηκαν έξω από ένα στάδιο ποδοσφαίρου στην Κωνσταντινούπολη.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του στους τραυματίες που νοσηλεύονται, ο Γιλντιρίμ είπε επίσης πως η επίθεση είναι μια ευκαιρία για τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας για πιο εντατική καταδίωξη της ανταρτικής οργάνωσης.

“Είναι ακόμη υπό διερεύνηση, ωστόσο μπορούμε σχεδόν να πούμε ότι δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι αυτό ήταν έργο του PKK”, είπε ο Γιλντιρίμ.

 

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Η Τουρκία ακόμα μετρά τις πληγές της και οι αυτόπτες μάρτυρες δίνουν γλαφυρά την εικόνα του τραγικού συμβάντος με τα λόγια τους.

«Ήταν σαν την κόλαση επί γης. Οι φλόγες έφτασαν μέχρι τον ουρανό» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας που την ώρα της έκρηξης βρισκόταν απέναντι από το γήπεδο, στο τζαμί Ντολμαμπαχτσέ. «Οι άνθρωποι έπεσαν κάτω απο τα τραπέζια να κρυφτούν, γυναίκες άρχισαν να κλαίνε, ήταν φρικτές οι στιγμές» συμπλήρωσε μιλώντας στο Reuters.

Από την διπλή έκρηξη περισσότερα από 150 άτομα τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν 300-400 κιλά εκρηκτικής ύλης.

Ανακοινώσεις για ”περιορισμό των μετακινήσεων”

Την ίδια στιγμή, τα μέτρα ασφαλείας γίνονται ακόμα πιο αυστηρά στην Κωνσταντινούπολη, με τα Τούρκικα ΜΜΕ να κάνουν συστάσεις για ”περιορισμό” των μετακινήσεων των πολιτών.

 


σχετικα αρθρα