Η Κροατία ανέμενε επί μακρόν την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και προσπάθησε γι αυτή, δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Γιάντρανκα Κόσορ στη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε χθες ο πρέσβης της Ουγγαρίας στην Κροατία με αφορμή τη λήξη της ουγγρικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Χθες στις Βρυξέλλες έκλεισαν και τα τελευταία τέσσερα διαπραγματευτικά κεφάλαια και επίσημα ολοκληρώθηκαν οι ενταξιακές συνομιλίες της Κροατίας με την ΕΕ.

«Επιθυμούσαμε, ονειρευόμασταν αυτή τη στιγμή και γι αυτήν εργαζόμασταν. Ενημερώθηκα ότι όλα έχουν ολοκληρωθεί, όλα τα κεφάλαια έχουν κλείσει», τόνισε η κ. Κόσορ και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν, ώστε η Κροατία να φθάσει σε αυτή την ιστορική στιγμή.

Η Κροατία με το κλείσιμο και του τελευταίου διαπραγματευτικού κεφαλαίου «έκλεισε την πιο δύσκολη σελίδα της ιστορίας» και τώρα ανοίγει «νέο βιβλίο», υπογράμμισε η κ. Κόσορ.

«Τους τελευταίους έξι μήνες εργαστήκαμε για την υλοποίηση σημαντικών στόχων», είπε ο Ούγγρος πρέσβης στο Ζάγκρεμπ, Γκάμπορ Ίβαν «αλλά ο πιο ευχάριστος, ο πιο κοντινός στην καρδιά μας, κυρίως εδώ στο Ζάγκρεμπ ήταν η ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κροατίας με την ΕΕ», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η ένταξη της ΕΕ θα επιφέρει σημαντικά οφέλη στην Κροατία.

Ο πρέσβης της Ουγγαρίας στην ΕΕ τόνισε ότι η διεύρυνση της ΕΕ δεν πρέπει να σταματήσει. «Η διεύρυνση πρέπει να συνεχίσει, σας διαβεβαιώνω ότι η ουγγρική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για πείσει τις χώρες της περιοχής ότι το μέλλον τους είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε. «Θα εργαστούμε γι αυτό με την ίδια προσήλωση, όπως κάναμε στην περίπτωση της Κροατίας», συμπλήρωσε.

Η κ. Κόσορ ευχαρίστησε την ουγγρική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν για τη στήριξή τους στην Κροατία. Η πρωθυπουργός της Κροατίας παραλλήλισε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με μαραθώνιο. «Στα τελευταία μέτρα, όταν είναι εξαιρετικά δύσκολο να τρέξεις και όταν είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζεις ότι υπάρχουν κάποιοι που ειλικρινά σε στηρίζουν, τότε είναι ευκολότερο να προχωρήσεις και να περάσεις τα εμπόδια», είπε η κ. Κόσορ.

Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της Κροατίας είναι «ένα σημαντικό μήνυμα προς τους γείτονες: οι μεταρρυθμίσεις αμείβονται», τόνισε η κ. Κόσορ και ανήγγειλε ότι η Κροατία με την εμπειρία της θα βοηθήσει τις χώρες της περιοχής στην πορεία προσέγγισης της ΕΕ. «Εκλάβαμε το στόχο της ΕΕ ως εθνικό και γενεακό», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς και σύγκρινε την κροατική ανάπτυξη με την ενηλικίωση παιδιού.

«Είδαμε την Κροατία μας να μεγαλώνει και να γίνεται ολοένα καλύτερη», τόνισε «Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, όχι μόνο για να συμβαδίσουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για να κάνουμε την Κροατία δίκαιο, ώριμο και επιτυχές κράτος», ανέφερε ο κ. Γιοσίποβιτς.