ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζεται ο εμφύλιος στο Νότιο Σουδάν: 900.000 εκτοπισμένα παιδιά

Δημοσίευση 15 Δεκεμβρίου 2016, 16:12 / Ανανεώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2016, 16:12
Συνεχίζεται ο εμφύλιος στο Νότιο Σουδάν: 900.000 εκτοπισμένα παιδιά
Facebook Twitter Whatsapp

Η Νιγιατζίμα είναι ένα από τα χιλιάδες παιδιά που έχουν εκτοπιστεί από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Νότιο Σουδάν. Μια πρόσφατη αναφορά της UNICEF υπολογίζει τον αριθμό στις 900.000 από την αρχή των συγκρούσεων. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νότιο Σουδάν – Η επτάχρονη Ναγιατζίμα ακόμα θυμάται τους στρατιώτες που ήρθαν στο χωριό της. Οι αψιμαχίες κάθε μέρα έρχονταν και πιο κοντά.

«Πολλοί άνθρωποι που ζούσαν στο χωριό μας σκοτώθηκαν,» λέει. «Οι στρατιώτες έκλεψαν όλο το φαγητό και δεν μας άφησαν παρά τα τηγάνια, έτσι τα πήραμε και κατευθυνθήκαμε προς το ΣΠΠ.» Πρόκειται για το Στρατόπεδο Πολιτικής Προστασίας στο Μπεντιού που διευθύνεται από τις ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών UNMISS.

Η Νιγιατζίμα είναι ένα από τα χιλιάδες παιδιά που έχουν εκτοπιστεί από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Νότιο Σουδάν. Μια πρόσφατη αναφορά της UNICEF υπολογίζει τον αριθμό στις 900.000 από την αρχή των συγκρούσεων.

Τα παιδιά αποτελούν τα μεγαλύτερα θύματα της σύρραξης: 17.000 παιδιά φέρεται να έχουν στρατολογηθεί από τις ένοπλες δυνάμεις και τις ένοπλες ομάδες που αναζητούν παιδιά-στρατιώτες για να συνεχίσουν τις συγκρούσεις, που λαμβάνουν χώρα από το 2013. Άλλα 14.000 έχουν καταχωρηθεί ως ασυνόδευτα ή αγνοούμενα και πάνω από 2.000 έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν μείνει ανάπηρα.

Ο Μπολ, ένα εντεκάχρονο αγόρι λέει «Πριν τις συγκρούσεις η ζωή ήταν πολύ καλή. Μετά, οι κυβερνητικές δυνάμεις ήρθαν στο χωριό μου σε ένα νησί στην επαρχία Ληρ που μέναμε. Μας κυνήγησαν μέσα στο νερό μέχρι που έφτασε στο λαιμό. Ο αδερφός μου σκοτώθηκε. Χωρίστηκα από τους γονείς μου και ακόμα δεν ξέρουν πού βρίσκομαι.» Ο Μπολ σώθηκε χάρη στην παρέμβαση ενός γέρου στρατιώτη. «Πυροβόλησαν τον αδερφό μου. Εγώ έκλαιγα και ένας από αυτούς έβαλε την κάνη του στο κεφάλι μου, αλλά ο ηλικιωμένος τους ρώτησε γιατί σκότωναν μικρά αγόρια κι έτσι με άφησαν και έκλεψαν μόνο τις αγελάδες μου.»

Το Νότιο Σουδάν βρίσκεται «στα πρόθυρα ενός γενικευμένου εμφυλίου πολέμου με χαρακτηριστικά εθνοκάθαρσης που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή,» αναφέρει η επικεφαλής της ομάδας επιθεωρητών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Γιασμίν Σούκα, περιγράφοντας μια διαλυμένη χώρα όπου έχουν αναφερθεί βιασμοί δίχρονων παιδιών.

Είπε ότι εάν η διεθνής κοινότητα θέλει να σταματήσει αυτήν την «τύπου Ρουάντας» γενοκτονία στο Νότιο Σουδάν, είναι απαραίτητη η άμεση αποστολή ειρηνευτικής δύναμης. Σημείωσε ότι η Αφρικανική Ένωση και η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να συστήσουν ένα μικτό δικαστήριο για την τιμωρία των ακροτήτων.

Ο διχασμός μεταξύ δυνάμεων πιστών στον Πρόεδρο Σάλβα Κιίρ, που ανήκουν στην εθνική ομάδα Ντίνκα και τους υποστηρικτές του πρώην Αντιπροέδρου Ριέκ Ματσάρ που ανήκουν στην εθνική ομάδα Νούερ, κλιμακώθηκε σε ένοπλη σύγκρουση τον Δεκέμβριο του 2013, όταν δυνάμεις του Προέδρου επιτέθηκαν σε ομάδες του αντιπροέδρου με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν πραξικόπημα. Ο αντιπρόεδρος είχε αποπεμφθεί τον Ιούλιο του 2013.  Ο Ματσέρ και πολέμαρχοι πιστοί σε εκείνον ξέφυγαν και οχυρώθηκαν στην επαρχία.

Οι συγκρούσεις είχαν αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τρία εκατομμύρια εκτοπισμένους, συγκλονίζοντας τη νεαρή χώρα. Το Νότιο Σουδάν είχε συσταθεί τον Ιούλιο του 2011 με ένα δημοψήφισμα που σχεδόν κατ’ απόλυτη πλειοψηφία αποφάσιζε την απόσπαση από το Σουδάν.

Σε αναφορά της αμέσως μετά την επίσκεψή της τον Νοέμβρη στο Νότιο Σουδάν, η Σούκα ανέφερε ότι χιλιάδες γυναίκες έχουν πέσει θύματα βιασμού. Η οικονομία έχει καταστραφεί, συνέχισε, προσθέτοντας ότι η χώρα έχει τον μεγαλύτερο πληθωρισμό στον κόσμο, πάνω από 800% τον Οκτώβριο. «Σε πολλές περιοχές υπάρχει ήδη μια σταθερή διαδικασία εθνοκάθαρσης μέσω του λιμού, των ομαδικών βιασμών και το κάψιμο των χωριών.» Η κυβέρνηση διέψευσε τις κατηγορίες του ΟΗΕ ως «ισχυρισμούς που έχουν σκοπό να σπιλώσουν τη φήμη της κυβέρνησης στη διεθνή κοινότητα.»

Ο Κιίρ αρνήθηκε ότι συμβαίνει οποιαδήποτε εθνοκάθαρση. Κάλεσε, ωστόσο, σε εθνικό διάλογο που θα επαναπροσδιορίσει την εθνική ταυτότητα, μέσω μιας ομάδας διακεκριμένων προσωπικοτήτων, χωρίς όμως να προσδιορίσει ποιες είναι αυτές. Επίσης προέτρεψε σε κατάπαυση του πυρός, αλλά χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το πώς αυτή θα επιτευχθεί ανάμεσα στις διάφορες αντιμαχόμενες ομάδες. «Σας καλώ όλους να συγχωρέσετε ο ένας τον άλλο,» είπε. «Όσο παραμένω Πρόεδρός σας δεν θα επιτρέψω ο λαός μας να υποφέρει, ούτε η χώρα να διαλυθεί.»

Ο Ματσάρ και ο Κιίρ υπέγραψαν τον Αύγουστο του 2015 συμφωνία ειρήνευσης και συνέστησαν τον Απρίλιο του 2016 κυβέρνηση ενότητας, αλλά αυτό δεν έχει σταματήσει τις εχθροπραξίες. Ο επικεφαλής του διεθνούς παρατηρητηρίου Φέστους Μογκε ανέφερε ότι η κατάσταση είναι σήμερα, έναν χρόνο μετά την υπογραφή της ειρήνευσης, χειρότερη από ποτέ.

«Η Τζούμπα θα πρέπει να αποστρατικοποιηθεί, οι δυνάμεις της θα πρέπει να επιστρέψουν στα συμφωνηθέντα σημεία και πρέπει να τοποθετηθεί ουδέτερη δύναμη που θα διασφαλίσει την ειρήνη,» είπε.

Ο Μόγκε σχολίασε επίσης ότι ο κύριος λόγος που απέτυχαν οι ειρηνευτικές διαδικασίες είναι η αποτυχία των ηγετών να σκεφτούν το καλό του λαού και το κακό παρελθόν ανάμεσά τους και έδωσε έμφαση στα ζητήματα ασφαλείας.