current views are: 10

16 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση03:30

Έρευνα – σοκ: Ένας στους 25 πιλότους έχει τάσεις αυτοκτονίας

Μόνο ανησυχία δημιουργεί η σκέψη ότι ένας σημαντικός αριθμός πιλότων αεροπλάνων σε όλο τον κόσμο έχουν τάσεις κατάθλιψης και ρέπουν σε αυτοκτονικές σκέψεις.

Δημοσίευση 03:30’

Μόνο ανησυχία δημιουργεί η σκέψη ότι ένας σημαντικός αριθμός πιλότων αεροπλάνων σε όλο τον κόσμο έχουν τάσεις κατάθλιψης και ρέπουν σε αυτοκτονικές σκέψεις.

Μόνο ανησυχία δημιουργεί η σκέψη ότι ένας σημαντικός αριθμός πιλότων αεροπλάνων σε όλο τον κόσμο έχουν τάσεις κατάθλιψης και ρέπουν σε αυτοκτονικές σκέψεις.Μια νέα διεθνής έρευνα -η πρώτη του είδους της- αποκαλύπτει ότι πάνω από ένας στους οκτώ πιλότους (14%) έχει συμπτώματα κατάθλιψης και ένας στους 25 (4%) κάνει σκέψεις αυτοκτονίας.

Η μελέτη έγινε διαδικτυακά και οι απαντήσεις περίπου 1.850 πιλότων από περισσότερες από 50 χώρες (σχεδόν οι μισοί από τις ΗΠΑ) δόθηκαν ανώνυμα το 2015. Είχε μόλις προηγηθεί η συντριβή στις Γαλλικές Άλπεις του αεροπλάνου της γερμανικής Germanwings, ο πιλότος του οποίου έπασχε από κατάθλιψη, όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Τζόζεφ Άλεν, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα περιβαλλοντικής υγείας Environmental Health.

«Βρήκαμε ότι πολλοί πιλότοι που τώρα πετάνε, έχουν συμπτώματα κατάθλιψης και πιθανώς δεν αναζητούν θεραπεία, φοβούμενοι τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις για την καριέρα τους. Υπάρχει ένα πέπλο μυστικότητας για θέματα ψυχικής υγείας στο πιλοτήριο, αλλά διεξάγοντας μια ανώνυμη έρευνα, καταφέραμε να παραμερίσουμε τους φόβους των πιλότων για στίγμα ή για επαγγελματικές διακρίσεις σε βάρος τους», δήλωσε ο Άλεν.

Σε όλο τον κόσμο περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από κατάθλιψη και ασφαλώς ανάμεσά τους είναι πιλότοι. Όμως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, λιγότεροι από τους μισούς ανθρώπους με κατάθλιψη κάνουν κάποια αντικαταθλιπτική θεραπεία – και αυτό, όπως φαίνεται, αφορά εξίσου αν όχι ακόμη περισσότερο τους πιλότους.

Η μελέτη δείχνει ότι αναλογικά περισσότεροι άνδρες πιλότοι από ό,τι γυναίκες αναφέρουν «σχεδόν καθημερινά» απώλεια ενδιαφέροντος, αίσθημα προσωπικής αποτυχίας, δυσκολία συγκέντρωσης, προτίμηση να πεθάνουν παρά να ζήσουν. Από την άλλη, οι γυναίκες πιλότοι είναι πιο πιθανό να έχουν διαγνωσθεί με κατάθλιψη (ίσως επειδή οι άνδρες πάνε πιο σπάνια σε γιατρό).

Σε περίπου 140.000 υπολογίζονται οι ενεργοί πιλότοι σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι μεταφέρουν πάνω από τρία δισεκατομμύρια επιβάτες κάθε χρόνο. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι αεροπορικές εταιρείες και οι αρμόδιες εποπτικές Αρχές πρέπει να πάρουν πιο σοβαρά το ζήτημα της κατάθλιψης των πιλότων και της θεραπείας τους.


σχετικα αρθρα