Η Δανία πρόκειται να αρχίσει ξανά τους τελωνειακούς ελέγχους στα σύνορά της με τη Γερμανία και τη Σουηδία την ερχόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε ο υπουργός αρμόδιος για φορολογικά θέματα Πέτερ Κρίστενσεν αφού το κοινοβούλιο έδωσε σήμερα το πράσινο φως.
Από την Τρίτη η Δανία θα αναπτύξει αρχικά 30 τελωνειακούς για να διενεργούν ελέγχους σε μεθοριακά φυλάκια, είπε ο Κρίστενσεν.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των ταξιδιωτών δεν θα προσέξουν τίποτε», δήλωσε, προσθέτοντας ότι δε θα υπάρξουν «κυκλοφοριακά προβλήματα ή άλλα εμπόδια» για τους ταξιδιώτες που μεταβαίνουν στη Δανία. Οι θερινές διακοπές αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα σε πολλά γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια του βορρά.

Η βουλή της Κοπεγχάγης ενέκρινε σήμερα τις προτάσεις που έκανε η κυβέρνηση μειοψηφίας και ερμηνεύθηκαν ως χειρονομία προς το δεξιό Λαϊκό Κόμμα. Νομοσχέδιο της αντιπολίτευσης που επεδίωκε να ανατρέψει την απόφαση για την επιβολή των συνοριακών ελέγχων καταψηφίστηκε με 55 ψήφους κατά έναντι 50 υπέρ. Η Κοπεγχάγη λέει ότι οι τελωνειακοί έλεγχοι έχουν στόχο να μειώσουν τη διασυνοριακή εγκληματικότητα κι επιμένει ότι δεν παραβιάζουν τη συμφωνία που διέπει το χώρο Σένγκεν.

Η Γερμανία επέκρινε την απόφασή της και η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε ότι ενδέχεται η επιβολή των νέων ελέγχων να αντιτίθεται στην ελεύθερη διακίνηση προσώπων που αποτελεί βασική προϋπόθεση της συνθήκης Σένγκεν. Η επιτροπή οικονομικών της βουλής της Δανίας πρόκειται να εγκρίνει τις πρόσθετες δαπάνες που αναμένεται να δημιουργήσει η επανέναρξη των ελέγχων σε μια χωριστή ψηφοφορία την αργότερα σήμερα.
TAGS