Μέτρια ήταν τις πρωινές ώρες σήμερα στο Μαρόκο η προσέλευση των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα για το δημοψήφισμα που γίνεται για την έγκριση ενός νέου συντάγματος, το οποίο περιορίζει τις εξουσίες του βασιλιά Μοχάμεντ VI.
Το κίνημα αμφισβήτησης στο Μαρόκο κρίνει στο μεγαλύτερο μέρος του τη μεταρρύθμιση αυτή του Συντάγματος επιφανειακή και ζητεί το μποϊκοτάρισμα του δημοψηφίσματος. Το υπουργείο Εσωτερικών υπολογίζει ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων ανερχόταν σε 10,5% τις πρώτες 2,5 ώρες από τη στιγμή που άνοιξαν οι κάλπες.

 Ωστόσο ένα σταθερό κύμα ψηφοφόρων συνεχίζει να φτάνει στα εκλογικά τμήματα της πρωτεύουσας Ραμπάτ παρά την υπερβολική ζέστη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ένα χαμηλό ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων δεν θα ακυρώσει το δημοψήφισμα, αλλά θα θεωρηθεί ως πολιτική ήττα για την κυβέρνηση. Σχεδόν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν ταχθεί υπέρ του "ναι" στο νέο σύνταγμα, παρουσιάζοντας στις εκστρατείες τους τη μεταρρύθμιση αυτή του συντάγματος ως ένα σημαντικό βήμα που θα καταστήσει το Μαρόκο αξιοσημείωτα πιο δημοκρατικό.

Ωστόσο μεγάλο τμήμα του κινήματος αμφισβήτησης της 20ης Φεβρουαρίου στο Μαρόκο θεωρεί επιφανειακή τη συνταγματική αυτή μεταρρύθμιση και ζητεί από τους πολίτες να μποϋκοτάρουν το δημοψήφισμα.

Περισσότεροι από 13 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να προσέλθουν σήμερα στις κάλπες για να ψηφίσουν υπέρ ή κατά του νέου Συντάγματος, το οποίο θα αντικαταστήσει το σημερινό που είναι του 1996. Στο δημοψήφισμα μπορούν επίσης να ψηφίσουν οι Μαροκινοί του εξωτερικού, αν προσέλθουν στις πρεσβείες και τα προξενεία της χώρας τους. Η δυνατότητα αυτή δεν τους παρέχεται στις βουλευτικές εκλογές.