current views are: 6

17 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση06:52

Μακελειό στην Τουρκία: 13 νεκροί και 55 τραυματίες από έκρηξη – Ερντογάν: Το PKK ευθύνεται (Βίντεο και φωτό)

Τουλάχιστον 13 είναι οι νεκροί από την έκρηξη που σημειώθηκε σε λεωφορείο έξω από το Πανεπιστήμιο Ερσιγές της Καισάρειας στην Τουρκία, και τουλάχιστον 55 οι τραυματίες.

Δημοσίευση 06:52’

Τουλάχιστον 13 είναι οι νεκροί από την έκρηξη που σημειώθηκε σε λεωφορείο έξω από το Πανεπιστήμιο Ερσιγές της Καισάρειας στην Τουρκία, και τουλάχιστον 55 οι τραυματίες.

Έκρηξη σημειώθηκε στις 8:45 τοπική ώρα (7:45 ώρα Ελλάδας) σε δημόσιο λεωφορείο στην Πανεπιστημιούπολη της Καισάρειας στην κεντρική ανατολία της Τουρκίας, 300 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αγκυρας.

Επτά ύποπτοι έχουν συλληφθεί σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό των Εσωτερικών.

Συνολικά 55 άνθρωποι νοσηλεύονται μετά τη βομβιστική επίθεση σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού των Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σουλού. Η έκρηξη στοίχισε τη ζωή 13 ανθρώπων, σύμφωνα με ίδια δήλωση.

Ο Τούρκος ΥΠΕΣ, σε κοινή συνέντευξη με τον υπουργό Υγείας, τόνισε ότι 12 από τους τραυματίες έχουν νοσηλεύονται στην εντατική, ενώ 6 από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο ίδιος, δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία για τους νεκρούς.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι 13 στρατιώτες σκοτώθηκαν από την έκρηξη κι άλλοι 48 τραυματίστηκαν, όταν παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο συγκρούστηκε με λεωφορείο που μετέφερε στρατιωτικό προσωπικό εκτός υπηρεσίας.

«Η Τουρκία θα εκδικηθεί», ήταν το μήνυμα του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.
 

Την ώρα της έκρηξης το λεωφορείο βρισκόταν σταματημένο σε κόκκινο φανάρι και μετέφερε στρατιώτες εκτός υπηρεσίας. Ένα αυτοκίνητο φορτωμένο με εκρηκτικά προσέγγισε και εξερράγη, ακριβώς δίπλα στο λεωφορείο.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Βεγίσι Καϊνάκ, είπε ότι η επίθεση είχε στόχο λεωφορείο που μετέφερε στρατιώτες και ότι η επίθεση μοιάζει πολύ με αυτή στο στάδιο της Μπεσίκτας την περασμένη εβδομάδα.

Το νέο χτύπημα έγινε μία εβδομάδα μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση έξω από το γήπεδο της Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη, κατά την οποία σκοτώθηκαν 44 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 150.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Νουμάν Κουρτουλμούς σημείωσε ότι τα υλικά του εκρηκτικού μηχανισμού που χρησιμοποιήθηκαν στη βομβιστική επίθεση κατά του λεωφορείου στην Καισάρεια, είναι ίδια με αυτά της διπλής βομβιστικής επίθεσης που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη.

 

H έκρηξη είναι πιθανό να πυροδοτήσει θυμό στην Τουρκία που έχει πληγεί από σειρά βομβιστικών επιθέσεων την τελευταία χρονιά.

Για κάποιες από αυτές έχουν αναλάβει την ευθύνη κουρδικές οργανώσεις. Για τη συγκεκριμένη επίθεση δεν υπάρχει για την ώρα ανάληψη ευθύνης.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, με ανάρτησή του στο twitter, αναφέρει ότι η Τουρκία θα διπλασιάσει τις προσπάθειες της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. «Θα πολεμήσουμε αυτούς τους δειλούς με εθνική κινητοποίηση», αναφέρει ο υπουργός.

 

 

Ερντογάν: Το PKK πίσω από την βομβιστική επίθεση

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) είναι υπεύθυνο για τη βομβιστική επίθεση, που έγινε με αυτοκίνητο που είχε παγιδευτεί με εκρηκτικά κατά λεωφορείο στην Καισάρεια, με συνέπεια το θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό, άλλων 55. Σχεδόν όλοι από τα θύματα και τους τραυματίες, ήταν στρατιωτικοί.

Σε ανακοίνωσή του, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι “μια ακραία τρομοκρατική οργάνωση” είναι υπεύθυνη για την επίθεση, προσθέτοντας τέτοιες επιθέσεις δεν είναι ανεξάρτητες από τις εξελίξεις στο Ιράκ και τη Συρία.

Ο Ερντογάν συχνά χρησιμοποιεί τον όρο “ακραία τρομοκρατική οργάνωση” για ν’ αναφερθεί στο PKK, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ, αλλά και την ΕΕ.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιμίρ, ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Ικόνιο και συγκαλεί έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας.

Το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας απαγόρευσε προσωρινά την αναμετάδοση εικόνων και πληροφοριών. Οπότε η ενημέρωση γίνεται με το σταγονόμετρο και μόνο από τα διεθνή μέσα. 

Πολυσύχναστο το σημείο όπου έγινε η έκρηξη

Το σημείο στο οποίο σημειώθηκε η έκρηξη είναι ένα πολυσύχναστο μέρος καθώς μέσα στην εβδομάδα περνούν από αυτό το σημείο πολλοί άνθρωποι. Άλλωστε εκεί κοντά βρίσκεται και το Πανεπιστήμιο Ερσιγές, που ευτυχώς σήμερα είναι κλειστό. Όμως κάποιοι που ήταν μέσα σε αυτό άκουσαν την έκρηξη που έγινε στην περιοχή.

Κοντά στο δρόμο όπου εξερράγη το λεωφορείο υπάρχει ένα αρχηγείο. Δεν αποκλείεται το όχημα να είχε προορισμό αυτό το μέρος.

 

Την απεριόριστη καταδίκη του για την επίθεση στην Τουρκία εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε ανάρτησή του στο twitter ο Πρόεδρος της ΝΔ τονίζει, παράλληλα, πως η μάχη κατά της τρομοκρατίας μας αφορά όλους.

 


σχετικα αρθρα