current views are: 6

17 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση09:40

Νέα συμφωνία για την εκκένωση του ανατολικού Χαλεπίου – Επιβεβαιώνει η Δαμασκός

Νέα συμφωνία επετεύχθη για την απομάκρυνση των άμαχων πληθυσμών από τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές στο ανατολικό Χαλέπι. 

Δημοσίευση 09:40’

Νέα συμφωνία επετεύχθη για την απομάκρυνση των άμαχων πληθυσμών από τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές στο ανατολικό Χαλέπι. 

Νέα συμφωνία επετεύχθη για την απομάκρυνση των άμαχων πληθυσμών από τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές στο ανατολικό Χαλέπι, μετά το πάγωμα της διαδικασίας χθες λόγω των απαιτήσεων των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων να εκκενωθούν ταυτόχρονα και τα σιιτικά χωριά Φούα και Κεφράγια στην επαρχία Ιντλίμπ, που πολιορκούνται από τους αντάρτες.

Η είδηση έγινε γνωστή από δήλωση του Αλ Φαρούκ Αμπου-Μπακρ, που είναι αξιωματούχος των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων, στον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Αραμπίγια Αλ Χαντάθ και επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από κυβερνητική πηγή της Συρίας. Ο Αμπού Μπακρ, είπε ότι η συμφωνία συμπεριλαμβάνει και την εκκένωση των δύο σιιτικών χωριών που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Λίβανο και την πλήρη απομάκρυνση των ανταρτών μαχητών από το ανατολικό Χαλέπι.

Σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή θα ξεκινήσει πάλι η διαδικασία απομάκρυνσης αμάχων και ανταρτών από το ανατολικό Χαλέπι, παράλληλα με εκκενώσεις τεσσάρων χωριών που πολιορκούνται από αντάρτες.

Χιλιάδες είναι οι άμαχοι που περιμένουν να βρουν τρόπο να απομακρυνθούν από την εμπόλεμη ζώνη, βιώνοντας το σφοδρό κρύο και την πείνα. Σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Στέφαν ντε Μιστούρα, υπολογίζεται ότι παραμένουν στις περιοχές αυτές περίπου 40.000 άμαχοι και περίπου 1.500-5.000 μαχητές της αντιπολίτευσης μαζί με τις οικογένειες τους.

Ανάμεσα σε αυτούς που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο ανατολικό Χαλέπι είναι και πολλά παιδιά, που περνούν τις νύχτες μέσα σε κατεστραμένα κτίρια, περιμένοντας το επόμενο κύμα βομβαρδισμών. Οι εναπομείναντες άμαχοι, έχουν ελάχιστο πόσιμο νερό, έλλειψη τροφίμων και κοιμούνται ακόμα και στο χώμα υπό πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, που φτάνουν τους -6 βαθμούς.


σχετικα αρθρα