current views are: 8

19 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση19:07

Δολοφονία του ρώσου πρέσβη – Πούτιν: Θέλουμε να ξέρουμε ποιος έδωσε την εντολή, ο Ερντογάν μιλάει για προβοκάτσια

Σφοδρές αντιδράσεις και κύμα αγανάκτησης προκάλεσε η εν ψυχρώ δολοφονία του ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα σήμερα το απόγευμα. Προς το παρόν δεν φαίνεται να επηρρεάζεται η ρωσοτουρκική προσέγγιση και οι συνομιλίες για τη συριακή κρίση.

Δημοσίευση 19:07’

Σφοδρές αντιδράσεις και κύμα αγανάκτησης προκάλεσε η εν ψυχρώ δολοφονία του ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα σήμερα το απόγευμα. Προς το παρόν δεν φαίνεται να επηρρεάζεται η ρωσοτουρκική προσέγγιση και οι συνομιλίες για τη συριακή κρίση.

Σφοδρές αντιδράσεις και κύμα αγανάκτησης προκάλεσε η εν ψυχρώ δολοφονία του ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα σήμερα το απόγευμα. Προς το παρόν δεν φαίνεται να επηρρεάζεται η ρωσοτουρκική προσέγγιση και οι συνομιλίες για τη συριακή κρίση.

Όπως ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας Λεονίντ Σλούτσκι οι συνομιλίες για το μέλλον τη Συρίας θα πραγματοποιηθούν αύριο. Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας του Ιράν και της Τουρκίας αναμένεται να συναντηθούν στην Μόσχα.

Μια διπλωματική πηγή στην τουρκική πρεσβεία στην Μόσχα δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο TASS ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα ταξιδέψει στην Μόσχα. «Η τριμερής συνάντηση Ρωσίας–Ιράν–Τουρκίας που ήταν προγραμματισμένη για τις 20 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί», δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι συνομίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν και συμφώνησαν ότι η συνεργασία και η αλληλεγγύη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, τώρα ενδυναμώνεται ακόμη περισσότερο.

Όπως υπογράμμισε, αυτή η προβοκάτσια είχε στόχο να ζημιώσει την ομαλοποίηση των δεσμών της Τουρκίας με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών μέσων ενημέρωσης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ βρισκόταν στην αεροπορική πτήση προς την ρωσική πρωτεύουσα την ώρα της δολοφονίας του πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ.

Για το ζήτημα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ο πρόεδρος της Ρωσίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες αντήλλαξαν πληροφορίες σχετικά με τη δολοφονία.

Οργισμένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έκανε λόγο για «εξαιρετικό διπλωμάτη». «Η έρευνα έχει ξεκινήσει. Η Ρωσία θέλει να ξέρει ποιος έδωσε εντολή για τη δολοφονία. Η μάχη της τρομοκρατίας μόνο θα ενισχυθεί μετά από αυτό», δεσμεύθηκε ο Πούτιν, μιλώντας μπροστά στις κάμερες κατά την έναρξη της έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τους επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας.

Τι λέει η Άγκυρα

Η Άγκυρα «δεν θα επιτρέψει η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη Αντρέι Καρλόφ να ρίξει σκιά στη ρωσο-τουρκική φιλία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για τρομοκρατική επίθεση. Το τουρκικό ΥΠΕΞ εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη και τονίζει ότι ο δράστης έχει «εξουδετερωθεί». Προειδοποιεί επίσης ότι οι «εγκέφαλοι» της επίθεσης θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Άγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ εκτίμησε πως η δολοφονία ήταν προμελετημένη και ο στόχος της ήταν να υπονομεύσει τη διαδικασίας διπλωματικής επαναπροσέγγισης ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις.

Την ίδια άποψη εξέφερε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο ακόλουθος Τύπου της πρεσβείας της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον Φατίχ Εκέ: «η σφαίρα εναντίον του πρεσβευτή (της Ρωσίας στην Τουρκία, Αντρέι) Καρλόφ δεν είχε στόχο μόνο τον ίδιο. Είχε επίσης στόχο τις τουρκορωσικές σχέσεις», έγραψε.

Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε τη δολοφονία του ρώσου πρεσβευτή εξ ονόματος του Μπαν Γκι-μουν.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι επίσης καταδίκασε τον φόνο του Καρλόφ, σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ.

«Δεν είναι καλά σημάδια αυτά», σχολίασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, την δολοφονία του πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αντρέι Καρλόφ, στην Άγκυρα. Ο κ.Αβραμόπουλος, πληροφορούμενος την δολοφονική επίθεση, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη για το προσφυγικό, σχολίασε ότι η «Ελλάδα είναι και θα παραμείνει όαση ασφάλειας».

Η πρεσβευτίνα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σαμάνθα Πάουερ καταδίκασε επίσης τη «βάρβαρη» δολοφονία του πρεσβευτή σε ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο Twitter και τόνισε πως «οι σκέψεις μας είναι στα θύματα (της επίθεσης στην Άγκυρα) και στις οικογένειές τους».

Τον φόνο του πρεσβευτή Καρλόφ καταδίκασε και ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ κάνοντας λόγο περί μιας «ειδεχθούς» επίθεσης για την οποία δεν υπάρχει «καμιά δικαιολογία» κι εκφράζοντας τα «συλλυπητήριά του στην οικογένεια (του διπλωμάτη) και στον ρωσικό λαό».

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την σημερινή δολοφονία στην Άγκυρα του Ρώσου πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ», τόνισε από την πλευρά του με ανακοίνωση του ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. «Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια στην Ρωσία και στην Τουρκία στην διεξαγωγή της έρευνας αυτής της ειδεχθούς επίθεσης, που ήταν επίσης μια επίθεση προς το δικαίωμα όλων των διπλωματών να προωθούν και να αντιπροσωπεύουν τις χώρες τους με ασφάλεια σε όλο τον κόσμο».

 


σχετικα αρθρα