current views are: 4

20 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση14:23

Χριστουγεννιάτικος τρόμος πάνω από την Ευρώπη – Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δράστη του Βερολίνου

Λυσσαλέο σαφάρι για την σύλληψη του δράστη που σκόρπισε τον τρόμο τη Δευτέρα το βράδυ στο Βερολίνο έχει εξαπολύσει η Γερμανική αστυνομία, εξετάζοντας όλες τις υποθέσεις, τονίζοντας ότι ο 23χρονος Πακιστανός, ο οποίος συνελήφθη λίγες ώρες μετά την επίθεση, κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι το σωστό άτομο. 

Δημοσίευση 14:23’

Λυσσαλέο σαφάρι για την σύλληψη του δράστη που σκόρπισε τον τρόμο τη Δευτέρα το βράδυ στο Βερολίνο έχει εξαπολύσει η Γερμανική αστυνομία, εξετάζοντας όλες τις υποθέσεις, τονίζοντας ότι ο 23χρονος Πακιστανός, ο οποίος συνελήφθη λίγες ώρες μετά την επίθεση, κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι το σωστό άτομο. 

Λυσσαλέο σαφάρι για την σύλληψη του δράστη που σκόρπισε τον τρόμο τη Δευτέρα το βράδυ στο Βερολίνο έχει εξαπολύσει η Γερμανική αστυνομία, εξετάζοντας όλες τις υποθέσεις, τονίζοντας ότι ο 23χρονος Πακιστανός, ο οποίος συνελήφθη λίγες ώρες μετά την επίθεση, κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι το σωστό άτομο. 

Την ίδια στιγμή, η αστυνομία βρίσκεται επί ποδός στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, με τα μέτρα ασφαλείας να γίνονται δρακόντεια υπό το φόβο νέων χτυπημάτων.

Πιθανόν συλλάβαμε λάθος άτομο, ενώ ο πραγματικός δράστης είναι εκεί έξω, ελεύθερος και οπλισμένος, έτοιμος να διαπράξει και νέα επίθεση” τόνιστηκε από τα στελέχη της Γερμανικής αστυνομίας στην έναρξη της σημερινής συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τον Κλάους Καντ, επικεφαλής της Γερμανικής αστυνομίας, οι έρευνες συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς για τον εντοπισμό του δράστη. Παράλληλα, ήδη υπάρχει ισχυρή αστυνομική παρουσία σε όλες τις Γερμανικές πόλεις, ενώ τόνισε ότι στις εισόδους των γερμανικών Χριστουγεννιάτικων αγορών έχουν στηθεί αστυνομικοί με βαρύ οπλισμό και πολυβόλα.

Όπως, επίσης, ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής της αστυνομίας, στο Βερολίνο θα αυξηθούν σημαντικά τα μέτρα ασφαλείας μέσα στις επόμενες μέρες κι ανάμεσα στα μέτρα που θα λάβει θα είναι και η ανέγερση φραγμάτων. 

Ο γερουσιαστής Εσωτερικών Υποθέσεων του Βερολίνου δήλωσε εξάλλου ότι τα σχέδια για τις εορταστικές εκδηλώσεις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα υλοποιηθούν κανονικά, αλλά θα επανεξεταστούν τα μέτρα ασφαλείας. 

Πάντως, στην πρώτη ανάκριση, ο συλληφθείς αρνήθηκε την ανάμιξή του στην υπόθεση, όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ

Οι πρώτες ενδείξεις για τον δράστη

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που είχαν δοθεί το πρωί στη δημοσιότητα, ο φερόμενος ως δράστης είναι Πακιστανικής υπηκοότητας και είναι 23 χρονών, ενώ είχε περάσει στην Γερμανία ένα χρόνο πριν στις 31 Δεκεμβρίου 2015, μέσω Πασάου Βαυαρίας.

Ο Ναβέντ Μπ., όπως είναι το όνομά του που δόθηκε στην δημοσιότητα, ζούσε στο παλιο αεροδρόμιο Tempelhof, το οποίο είχε μετατραπεί σε προσφυγικό κέντρο. 

Σύμφωνα με Γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο 23χρονος είχε φτάσει στη Γερμανία ένα χρόνο πριν. 

Συγκεκριμένα, έφτασε στο Πασάου της Βαυαρίας στις 31 Δεκεμβρίου του 2015, ενώ είχε προσωρινή άδεια παραμονής από τον Ιούνιο 2016, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, επικαλούμενη έκθεση της αστυνομίας.

Τα γερμανικά δημοσιεύματα τονίζουν ότι ο ύποπτος συνελήφθη δύο χιλιόμετρα από το μέρος όπου έγινε το τραγικό συμβάν, ενώ προσθέτουν ότι ο νεαρός ήταν σεσημασμένος μικροκακοποιός, που είχε συλληφθεί για μικροκλοπές, αλλά δεν θεωρούνταν πιθανός τρομοκράτης. 

Αποκλείστηκαν δρόμοι στις Βρυξέλλες 

Στον απόηχο της επίθεσης στο Βερολίνο, τα έκτακα μέτρα ασφαλείας έχουν επεκταθεί και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. 

Για παράδειγμα στις Βρυξέλλες, είναι χαρακτηριστικό ότι έκλεισαν αρκετοί δρόμοι στο κέντρο, ενώ συστήνονται οι πολίτες να παραμένουν στα σπίτια του.
Εξάλλου, έχουν σταματήσει και πέντε γραμμές του τραμ στην πόλη, ενώ κατά την διάρκεια της διαδικασίας αποκλεισμού συνελήφθη και ένα άτομο.

Όπως έγινε γνωστό, οι δρόμοι θα ανοίξουν ξανά στις 8 το βράδυ. 

Ελβετική αστυνομία: Αυτοκτόνησε ο δράστης της επίθεσης στη Ζυρίχη

Την ίδια στιγμή, η αστυνομία στη Ζυρίχη τόνισε ότι ο δράστης της επίθεσης στο τέμενος είναι νεκρός, αφού αυτοκτόνησε αμέσως μετά ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, ο ένοπλος που πυροβόλησε τρεις πιστούς σε ένα τέμενος στη Ζυρίχη χθες ήταν ένας Ελβετός 24 ετών, με καταγωγή από την Γκάνα, ο οποίος δεν είχε εμφανείς διασυνδέσεις με τον ισλαμικό ριζοσπαστισμό. 

Σε συνέντευξη Τύπου, οι ερευνητές αποκάλυψαν πως ο δράστης, που ήταν γνωστός στις υπηρεσίες της αστυνομίας, είχε σκοτώσει την Κυριακή έναν άνδρα 24 ετών τον οποίο γνώριζε, με μαχαίρι, σε μια παιδική χαρά της Ζυρίχης.

“Αγνοούμε προς το παρόν ποια ήταν τα κίνητρά του. Σχετικά σύμβολα (του αποκρυφισμού) βρέθηκαν στο σπίτι του”, δήλωσε η αξιωματούχος της αστυνομίας του καντονίου της Ζυρίχης, η Κριστιάν Λενζέ Μεϊλί.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η υπόθεση έχει σχέση με την τρομοκρατία ή με την ακροδεξιά.

 

 

 

 


σχετικα αρθρα