ΔΙΕΘΝΗ

Βέτο Ομπάμα στην εξόρυξη πόρων από περιοχές της Αρκτικής και του Ατλαντικού

Δημοσίευση 21 Δεκεμβρίου 2016, 10:28 / Ανανεώθηκε 21 Δεκεμβρίου 2016, 11:59
Βέτο Ομπάμα στην εξόρυξη πόρων από περιοχές της Αρκτικής και του Ατλαντικού
Facebook Twitter Whatsapp

Στην απαγόρευση άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στο μεγαλύτερο κομμάτι των βόρειων υπεράκτιων κτήσεων των ΗΠΑ, προχώρησε o Μπαράκ Ομπάμα. 

Ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε μία κίνηση να διαφυλάξει τη στάση πολιτικής ευαισθησίας που τήρησε έναντι της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στο περιβάλλον προστατεύει με απόφασή του εκτάσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων εκταρίων ομοσπονδιακής ιδιοκτησίας των ΗΠΑ, από τη πραγματοποίηση γεωτρήσεων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σχολιάζει η εφημερίδα “The Washington”.

Ο Ομπάμα κάνοντας χρήση ενός ελάχιστα γνωστού νόμου (Outer Continental Shelf Lands Act) προστατεύει τμήματα των θαλασσίων περιοχών στην Αρκτική, αλλά και σε περιοχές του Ατλαντικού από τη Μασαχουσέτη μέχρι τη Βιρτζίνια. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με το πενταετές μορατόριουμ που βρίσκεται ήδη σε ισχύ για θαλάσσιες περιοχές του Ατλαντικού Ωκεανού, θέτει μεγάλο μέρος του βυθού της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ εκτός του πλαισίου δράσης των πετρελαϊκών εταιριών, ακόμη και στην περίπτωση που οι εταιρίες έχουν σχέδια για τη δραστηριοποίησή τους σε γειτονικές περιοχές.

Η ανακοίνωση που έγινε από το Λευκό Οίκο αργά χθες το απόγευμα συντονίστηκε με παρόμοια μέτρα προστασίας που λαμβάνει ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό για θαλάσσιες περιοχές στην Αρκτική, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της χώρας του. Ωστόσο, κανένα από τα μέτρα αυτά δεν επηρεάζει τις συμφωνίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την εκμετάλλευση θαλάσσιων περιοχών που ανήκουν στη δικαιοδοσία των αμερικανικών πολιτειών, κατά την περίοδο αυτή.

“Οι ενέργειες αυτές, αλλά και οι παράλληλες ενέργειες που γίνονται από τον Καναδά, προστατεύουν ένα μοναδικό οικολογικό σύστημα, που παρόμοιο του δεν υπάρχει σε καμία άλλη περιοχή της γης,” τόνισε την ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος. “Οι πρωτοβουλίες αυτές, αντανακλούν την επιστημονική άποψη, ότι παρά τα υψηλά στάνταρτ περιβαλλοντολογικής ασφάλειας που εφαρμόζουν οι πετρελαϊκές εταιρίες, ο βαθμός κινδύνου για το ενδεχόμενο μιας περιβαλλοντολογικής μόλυνσης στην περιοχή είναι μεγάλος, ενώ, από την άλλη μεριά, η ικανότητά μας ν' αποκαταστήσουμε ενδεχόμενη περιβαλλοντολογική καταστροφή, είναι περιορισμένη,” σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Κατά την εκτίμηση που έχει διαμορφωθεί στην Ουάσιγκτον για το παραπάνω θέμα, οι κινήσεις του προέδρου Ομπάμα θα δυσκολέψουν τις προσπάθειες ενεργειακής εκμετάλλευσης θαλάσσιων περιοχών από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.