Η Κίνα έπαιξε ένα «χρήσιμο» ρόλο ενθαρρύνοντας το Σουδάν να προχωρήσει στη συμφιλίωση με το νότο της χώρας, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο Πρίνστον Λάιμαν, ο αμερικανός απεσταλμένος στο Σουδάν, υποδηλώνοντας ότι η βοήθεια του Πεκίνου εξακολουθεί να υπαγορεύεται από οικονομικά συμφέροντα. Ο Λάιμαν προέβη στις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά την οποία έγινε αναφορά στην επίμαχη τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα του σουδανού προέδρου 'Ομαρ αλ-Μπεσίρ.

Ο αμερικανός απεσταλμένος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι αντίθετες σε οποιοδήποτε ταξίδι στο εξωτερικό του 'Ομαρ αλ-Μπεσίρ, σε βάρος του οποίου έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για γενοκτονία από το Διεθνής Ποινικό Δικαστήριο.

Ωστόσο υπογράμμισε τη χρησιμότητα του μηνύματος που απηύθυνε το Πεκίνο στον πρόεδρο Μπεσίρ για το νότο της χώρας του, που ετοιμάζεται να ανακηρύξει την ανεξαρτησία του στις 9 Ιουλίου.

«Όλα μάς κάνουν να πιστεύουμε ότι το μήνυμα στον πρόεδρο Μπεσίρ ήταν: +Ακούστε, πρέπει να επιλύσετε το θέμα της ειρηνευτικής συμφωνίας CPA+», εξήγησε ο αμερικανός απεσταλμένος αναφερόμενος στην ειρηνευτική συμφωνία που ορίζει τα στάδια της ανεξαρτησίας του Νοτίου Σουδάν.

«Θέλουμε να δούμε την ειρήνη να επικρατεί μεταξύ των δύο πλευρών. Θα είμαστε μαζί σας και θα είμαστε μαζί με το Νότο», πρόσθεσε ο Λάιμαν αναφερόμενος στο μήνυμα του Πεκίνου προς τον σουδανό πρόεδρο. «Είναι ένα ορθό μήνυμα, ένα χρήσιμο μήνυμα», τόνισε.

Ο Λάιμαν πρόσθεσε ότι η στάση της Κίνας πιθανώς υπαγορεύεται από οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή, καθώς το Πεκίνο παραμένει ο πρώτος αγοραστής του πετρελαίου του Σουδάν.

Οι Κινέζοι «ξέρουν ότι το πετρέλαιο βρίσκεται στις δύο πλευρές του συνόρου. Σπεύδουν να αποκαταστήσουν σχέσεις και να ετοιμάσουν σχέδια με το Νότο», είπε ο Πρίνστον Λάιμαν.

Όσον αφορά την ανεξαρτησία του Νοτίου Σουδάν, ο Λάιμαν δήλωσε πεπεισμένος ότι η ημερομηνία της 9ης Ιουλίου «θα τερματίσει δεκαετίες εμφυλίου πολέμου μεταξύ βορρά και νότου», υπενθυμίζοντας ότι κυβέρνηση του Χαρτούμ είχε ανακοινώσει ότι «θα είναι η πρώτη που θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία» του νέου κράτους.