Το φως της δημοσιότητας βλέπουν διαρκώς νέες πληροφορίες για το πώς ο μακελάρης του Βερολίνου – που σκοτώθηκε σήμερα στο Μιλάνο από πυρά αστυνομικών- Ανίς Αμρί ριζοσπαστικοποιήθηκε, αλλά κυρίως για τον τζιχαντιστικό πυρήνα στη Γερμανία όπου δρούσε.

Σύμφωνα με αμερικανικά και βρετανικά ΜΜΕ, ο Αμρί ήταν στενός συνεργάτης του Αμπού Ουαλά, του «απρόσωπου ιεροκήρυκα» όπως αποκαλείται, ο οποίος εμφανιζόταν ως ο αντιπρόσωπος του ISIS στη Γερμανία  και είχε στρατολογήσει περί τους 20 γερμανούς, που φαίνεται να είχαν δεσμούς με το δίκτυό του.

Σύμφωνα έκθεση των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών που επικαλείται το CNN, οι γερμανοί τζιχαντιστές, όπως και αρκετοί συμπατριώτες τους είχαν δημιουργήσει μία γραφειοκρατική δομή, με αρκετούς στρατολογητές, οι οποίοι ήταν αναλάβει αρμόδιοι για διάφορες περιοχές της Γερμανίας. Ο Ουαλά λοιπόν, σύμφωνα με τους γερμανούς ήταν το κεντρικό πρόσωπο σε αυτό που αποκαλούνταν ως «ένα εθνικό δίκτυο από σαλαφιστές – τζιχαντιστές που συνδεόταν μεταξύ τους και δρούσαν με τρόπο που επιμεριζόταν η εργασία τους».  

Το δίκτυο μάλιστα είχε εκπονήσει και ένα κοινό πρόγραμμα για να κάνει πλύση εγκεφάλου στους υποψήφιους και να τους πείσει να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος. Οι προσπάθειες στρατολόγησης επικεντρώθηκαν κυρίως στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία καθώς επίσης και στην Κάτω Σαξονία, ενώ πραγματοποιούνταν σχετικά σεμινάρια στις πόλεις Ντόρτμουντ, Χίντελσχάιμ και Ντούισμπουργκ, τις οποίες επισκεπτόταν εξτρεμιστές από όλη τη Γερμανία.

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, οι υποστηρικτές κατέβαζαν και βίντεο όπου το πρόσωπο του Ουαλά δεν απεικονιζόταν, με αποτέλεσμα να λάβει το εν λόγω προσωνύμιο. Ακόμη ένα σημαίνων στέλεχος του δικτύου ήταν ο 36χρονος σερβογερμανός Μπόμπαν Σιμεόνοβιτς, ο οποίος δρούσε ως ο μέντορας του μακελάρη του Βερολίνου, έχοντας παράλληλα τη φήμη του φανατικού ακόμη και στους εξτρεμιστικούς κύκλους. Ο Σιμεόνοβιτς διαμήνυε στους μαθητές του πως υπήρχε «κατάσταση πολέμου» στη Γερμανία και ότι οι επιθέσεις ήταν απαραίτητες.

Τόσο ο Ουαλά, όσο και ο Σιμεόνοβιτς συνελήφθησαν το Νοέμβριο μαζί με ακόμα τρία σημαίνοντα πρόσωπα του δικτύου.

Πώς ο μακελάρης ήρθε σε επαφή με τον πυρήνα στη Γερμανία

Όταν ο Άμρι ετοιμαζόταν να ταξιδέψει για να γίνει μέλος του ISIS στα τέλη του 2015, ο Σιμεόνοβιτς προσπάθησε να τον βοηθήσει να φύγει από τη Γερμανία, μέσω των επαφών του σε ένα τζαμί στην πόλη Χιντελσχάιμ. Δεν είναι όμως γνωστό γιατί ο μακελάρης τελικά δεν κατάφερε να ταξιδέψει.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γερμανία, ο Άμρι είχε επικοινωνία με τον πυρήνα των τζιχαντιστών μέσω μίας κρυπτογραφημένης εφαρμογής για κινητό, σύμφωνα με τους ερευνητές. Και λίγο μετά την αποτυχημένη απόπειρά του να φύγει εκτός Γερμανίας, ο Άμρι άρχισε να συζητάει για το πώς θα εξαπολύσει την επίθεση στο Βερολίνο, σύμφωνα με πληροφοριοδότη της γερμανικής αστυνομίας, με τον Σιμεόνοβιτς να στηρίζει αυτή την πρόταση και να δίνει στον τυνήσιο κρησφύγετο. Αντίστοιχα και άλλα μέλη του πυρήνα φαίνεται να συζήτησαν την πιθανότητα επίθεσης φορτηγού γεμάτου βενζίνη στο πλήθος σύμφωνα με τις έρευνες.

Πως ριζοσπαστικοποιήθηκε ο Άμρι

Ο Άμρι, σύμφωνα με την Daily Mail φαίνεται να απέκτησε τις ακραίες απόψεις του κατά την παραμονή του στην Ιταλία και συγκεκριμένα έπειτα από την αποφυλάκισή του στη Σικελία όπου εξέτισε ποινή τεσσάρων ετών για τον εμπρησμό ενός κέντρου φιλοξενίες προσφύγων.

Ο Άμρι κατέφτασε στην Ιταλία στις αρχές του 2012 ως φυγάς από την τυνησιακή δικαιοσύνη κατηγορούμενος για βιαιοπραγίες και ληστείες. Χωρίς να έχει που να πάει μετά την αποφυλάκισή του, στρατολογητές του ISIS του προσέφεραν προστασία πριν τον πείσουν να εισέλθει στη Γερμανία ως πρόσφυγας, σύμφωνα με μία πηγή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Τυνησίας. «Ότι και να αποφάσισε να κάνει στη Γερμανία, αυτό άρχισε κατά τη παραμονή του στην Ιταλία. Δεν τα κατάφερνε στους δρόμους της Ιταλίας μετά την αποφυλάκισή του και οι τζιχαντιστές ήταν ευγενικοί μαζί του», είπε η εν λόγω πηγή και συνέχισε:

Του έδωσαν τροφή και στέγη, και τον έπεισαν να εκτελέσει μία αποστολή γι αυτούς. Τότε ριζοσπαστικοποιήθηκε.

Πάντως, οι μαροκινές μυστικές υπηρεσίες φέρονται να είχαν προειδοποιήσει δύο φορές τους γερμανούς σχετικά με την ετοιμότητα του Άμρι να προχωρήσει σε επίθεση…