current views are: 7

26 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση10:46

Ανησυχούν οι Ευρωπαίοι για το προσφυγικό και την τρομοκρατία – Τι λένε οι Έλληνες

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στην Ευρώπη, εξαιτίας των τελευταίων πολιτικών εξελιξέων, του προσφυγικού και των αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων. 

Δημοσίευση 10:46’

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στην Ευρώπη, εξαιτίας των τελευταίων πολιτικών εξελιξέων, του προσφυγικού και των αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων. 

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στην Ευρώπη, εξαιτίας των τελευταίων πολιτικών εξελιξέων, του προσφυγικού και των αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων.

Η αποτυχία του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, να περάσει σημαντικές συνταγματικές αλλαγές τάραξε ακόμη περισσότερο τα ήδη κλονισμένα νεύρα των ευρωπαϊκών ελίτ. Στον απόηχο του Brexit και της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ, η ιταλική ετυμηγορία υπογραμμίζει εκ νέου τον θυμό του κόσμου για το πολιτικό κατεστημένο των χωρών της Δύσης.

Παράλληλα, τα πρόσφατα γεγονότα με τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα και το τρομοκρατικό χτύπημα στη χριστουγεννιάτική αγορά του Βερολίνου, εντείνουν το κλίμα ανασφάλειας σε όλη τη γηραιά ήπειρο. Η πίστη στο ευρωπαϊκό όραμα και προοπτική βάλλεται πανταχόθεν.

Με τις εκλογές να πλησιάζουν σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία – και με ανησυχίες για εκλογές και στην χώρα μας – πολλοί θεωρούν ότι το 2017 θα είναι – το λιγότερο – το ίδιο πολιτικά αποσταθεροποιητικό όπως το 2016. 

Το ερευνητικό ινστιτούτο “Pew Research Center” με έδρα στην Ουάσινγκτον, έχει διεξάγει μια σειρά ερευνών που επισημαίνουν ένα σύνολο παραγόντων που επηρεάζουν το δημόσιο αίσθημα κατά του συστήματος στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών ανησυχιών, φόβων για την ασφάλεια, πολιτιστικών αναταραχών και έλλειψης εμπιστοσύνης στους πολιτικού θεσμούς.

Α. Οι Ευρωπαίοι είναι απαισιόδοξοι σχετικά με το μακροπρόθεσμο οικονομικό τους μέλλον. Πολλοί είναι δυσαρεστημένοι και με το τωρινό καθεστώς της ευρωπαϊκής οικονομίας. Σε πέντε από τις δέκα χώρες που διεξήχθησαν έρευνες το 2016, η πλειοψηφία περιέγραψε την οικονομική κατάσταση στη χώρα της ως κακή. Αλλά, ίσως πιο ανησυχητικό είναι ότι οι Ευρωπαίοι έχουν απαισιόδοξη άποψη για το μέλλον των παιδιών τους.

Το 2015, δόθηκαν ερωτηματολόγια σε 40 χώρες με το ερώτημα αν πιστεύει ο κόσμος ότι η επόμενη γενιά θα είναι σε καλύτερη ή χειρότερη οικονομική κατάσταση από τη δική του. Στη Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Ασία, οι άνθρωποι πιστεύαν ότι η νέα γενιά θα είναι σε καλύτερη κατάσταση, αλλά στη Μέση Ανατολή, τις ΗΠΑ και ειδικά στην Ευρώπη, υπήρχε διάχυτη απαισιοδοξία. Ειδικά για τη χώρα μας, πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη έδειξε ότι μόνο το 16% των Ελλήνων αισιοδοξεί για το μέλλον (με το 92% να έχει πληγεί από την κρίση).

Β. Διάχυτος είναι ο φόβος στην Ευρώπη για τρομοκρατικές επιθέσεις, φόβος που συνεχώς τείνει να επιβεβαιώνεται. Πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν σύνδεση ανάμεσα στο προσφυγικό ζήτημα και την τρομοκρατία. Η κύρια πηγή φόβου αυτήν την περίοδο στη Δύση είναι το ακραίο Ισλάμ, που ευθύνεται για την πλειοψηφία των τρομοκρατικών χτυπημάτων και τη δημιουργία καθεστώτος φόβου και ανασφάλειας με δηλώσεις μίσους. Ο κόσμος σε εννέα από τις δέκα χώρες στην Ευρώπη, όταν ρωτήθηκε τι θεωρεί ως μεγαλύτερο κίνδυνο παγκοσμίως ανέφερε το Ισλαμικό Κράτος. Εξαίρεση αποτέλεσε η χώρα μας, όπου μεγαλύτεροι κίνδυνοι αναδείχθηκαν η οικονομική κρίση και η κλιματική αλλαγή, με τρίτο το Ισλαμικό Κράτος.

Αυτό τείνει να δημιουργεί ένα κλίμα γενικευμένης ισλαμοφοβίας, καθώς πολλοί φοβούνται ότι μαζί με τους πρόσφυγες, εισέρχονται στην Ευρώπη και τρομοκράτες, ή δυνάμει τρομοκράτες. Μετά το Παρίσι και τις Βρυξέλλες, η τελευταία περίπτωση του Τυνήσιου Ανίς Αμρί μας δείχνει ότι ενδέχεται νεαροί μουσουλμάνοι πρόσφυγες να ριζοσπαστικοποιηθούν μέσα στην ίδια την Ευρώπη. Από την έρευνα προκύπτει ότι, κατά μέσο όρο, στην Ευρώπη το 59% πιστεύει ότι οι προσφυγικές ροές αυξάνουν τον κίνδυνο της τρομοκρατίας.

Γ. Πολλοί Ευρωπαίοι αισθάνονται άβολα με την αυξανόμενη πολιτισμική ποικιλότητα στην χώρα τους. Όταν ρωτήθηκε ο κόσμος εάν οι άνθρωποι από διαφορετικές φυλές, εθνικές ομάδες και εθνικότητες κάνουν τη χώρα τους καλύτερο ή χειρότερο μέρος, σχετικά λίγοι είπαν ότι την κάνουν καλύτερο. Στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Πολωνία, τουλάχιστον τέσσερεις στους δέκα είπαν ότι η αυξανόμενη πολυ-πολιτισμικότητα βλάπτει τη χώρα τους.

Δ. Οι Ευρωπαίοι δεν είναι σίγουροι ότι οι ισχύοντες πολιτικοί θεσμοί μπορούν να αντιμετωπίσουν τις παρούσες προκλήσεις. Σε πολλές χώρες, παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις χάνουν έδαφος, ενώ αντι-καθεστωτικές περιφερειακές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος. “Συχνά, οι λαϊκίστικες προκλήσεις έρχονται από την ιδεολογική Δεξιά, όπως το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλία και το Κόμμα για την Ελευθερία στην Ολλανδία ” γράφει η έρευνα. Ας προσθέσουμε το Γερμανικό Alternative for German, που αναμένεται να παίξει ρόλο στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία και τη δική μας Χρυσή Αυγή που παραμένει σταθερά τρίτο κόμμα. “Αλλά έχουν επίσης αναδυθεί,” συνεχίζει “και κεντρο-αριστερά λαϊκίστικα κόμματα, όπως οι Ποδέμος στην Ισπανία και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.”

Και η κρίση εμπιστοσύνης δεν αφορά μόνο στα πολιτικά κόμματα. Πολλοί έχουν χάσει την πίστη τους στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. 


σχετικα αρθρα