Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα θα έχει διαβουλεύσεις σήμερα στη Ρωσία για τη Λιβύη με τη διεθνή ομάδα επαφής, ανακοίνωσε το νοτιοαφρικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
"Η συμμετοχή του προέδρου Ζούμα σε αυτή τη σύνοδο πραγματοποιείται ύστερα από πρόσκληση της Ομοσπονδίας της Ρωσίας, καθώς είναι μέλος της αρμόδιας επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης για τη Λιβύη", σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στα τέλη Μαΐου ο Ζούμα ως απεσταλμένος της Αφρικανικής Ένωσης μετέβη στην Τρίπολη για να συναντήσει τον Μουάμαρ Καντάφι και να επιχειρήσει μια διαμεσολάβηση. Ωστόσο, οι προσπάθειές του για τον τερματισμό του πολέμου στη Λιβύη απέτυχαν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου διευκρίνισε ότι στις συνομιλίες στη Ρωσία θα μετάσχουν όλα τα μέλη της ομάδας επαφής.

Η διεθνής ομάδα επαφής για τη Λιβύη συγκροτήθηκε στο Λονδίνο στις 29 Μαρτίου. Περιλαμβάνει όλες τις χώρες που μετέχουν στην εκστρατεία του ΝΑΤΟ κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι. Στην τελευταία σύνοδό της στις 5 Μαΐου στη Ρώμη είχε αποφασίσει τη σύσταση ενός ταμείου βοηθείας για τους λίβυους εξεγερμένους.

Το υπουργείο προέβη στην ανακοίνωση αυτή, ενώ ο Ζούμα αναχωρούσε από την Ισημερινή Γουινέα όπου μετείχε σε διάσκεψη της Αφρικανικής Ένωσης κατά την οποία υιοθετήθηκε κείμενο που θα χρησιμεύσει ως βάση στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των λιβυκών πλευρών.

"Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που φθάσαμε σε αυτό το σημείο. Μπορούμε τώρα να πούμε ότι θα ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις στην Αντίς Αμπέμπα και πιστεύουμε ότι θα έχουμε την απαραίτητη στήριξη όλου του κόσμου", δήλωσε στο τέλος της 17ης διάσκεψης της ΑΕ στο Μαλαμπό.
TAGS