ΔΙΕΘΝΗ

Θεωρίες συνωμοσίας: Εφημερίδες του Ερντογάν συνεχίζουν να κατηγορούν τις ΗΠΑ για το μακελειό στο Ρέινα

Δημοσίευση 2 Ιανουαρίου 2017, 20:22 / Ανανεώθηκε 2 Ιανουαρίου 2017, 20:26
Θεωρίες συνωμοσίας: Εφημερίδες του Ερντογάν συνεχίζουν να κατηγορούν τις ΗΠΑ για το μακελειό στο Ρέινα
Facebook Twitter Whatsapp

Καθώς το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη τη Δευτέρα για τη σφαγή σε δημοφιλές νυχτερινό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη με την αλλαγή του χρόνου,  τα πιστά φιλοκυβερνητικά μέσα συνεχίζουν να κατηγορούν τις ΗΠΑ για τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καθώς το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη τη Δευτέρα για τη σφαγή σε δημοφιλές νυχτερινό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη με την αλλαγή του χρόνου,  τα πιστά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ  στην Τουρκία συνεχίζουν να κατηγορούν τις ΗΠΑ για τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η φιλοϊσλαμική εφημερίδα Yeni Akit, που δημοσιογράφοι της συνοδεύουν συχνά τον Πρόεδρο στα ταξίδια του, είχε πρωτοσέλιδο τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ είναι ο κύριος ύποπτος για τη θανατηφόρα επίθεση σε νυχτερινό κέντρο όπου σκοτώθηκαν 39, ανάμεσά τους και πολλοί ξένοι, γράφει η TurkishMinute.

Αρθρογράφος από την πιστή στον Ερντογάν εφημερίδα Daily Star, ο Αχμέτ Κεκέτς είχε πηχυαίο τίτλο «Και ο δολοφόνος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος,» αναφερόμενος στο συλλυπητήριο μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τα θύματα της 1ης Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ομπάμα πρότεινε συνεργασία στο θέμα της τρομοκρατίας. Ο Κετσέκ κατηγόρησε μέσω της στήλης του τις ΗΠΑ ότι εξοπλίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις που πολεμούν την Τουρκία.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα αρνηθεί παρόμοιες κατηγορίες, τις οποίες έχει επίσης εκφράσει και ο Πρόεδρος Ρεσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κατηγόρησε την κυβέρνηση  Ομπάμα για τη σφαγή, ενώ πολλοί φιλοκυβερνητικοί δημοσιογράφοι επίσης κατηγόρησαν τις ΗΠΑ στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο Σαμίλ Ταγιάρ έγραψε στο τουίτερ ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη στην Τουρκία μέχρι να φύγει ο Ομπάμα και κάλεσε τις ΗΠΑ και τους «συνεργάτες» τους να τερματίσουν τις επιχειρήσεις στην Τουρκία.

Ο συντάκτης της φιλοισλαμικής εφημερίδας Σαμπρί Ισμπιλέν, έγραψε ότι η διαταγή για το νυχτερινό κέντρο Ρέινα ήρθε σίγουρα από τις ΗΠΑ. Είπε πως οι ΗΠΑ δεν θα ενημέρωναν την Τουρκία για μια τέτοια επίθεση, αφού στόχος τους είναι να σύρουν την Τουρκία σε εμφύλιο πόλεμο.

Στις 22 Δεκεμβρίου, η αμερικανική Πρεσβεία στην Άγκυρα είχε εκδώσει ανακοίνωση ασφαλείας. Μετά την επίθεση, ο ιδιοκτήτης του Ρέινα, Μεχμέτ Κοτσαρσλάν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει για πιθανή επίθεση 10 ημέρες πριν το νέο έτος.

Την Κυριακή, η αμερικανική Πρεσβεία στην Άγκυρα δήλωσε ότι παρά τις φήμες στα κοινωνικά δίκτυα, η αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε πληροφορίες για συγκεκριμένες απειλές, ούτε προειδοποίησε Αμερικανούς να μείνουν μακριά από συγκεκριμένα μέρη.

Παρά τις δηλώσεις το αντιαμερικανικό αίσθημα ανάμεσα στους φιλοκυβερνητικούς κύκλους διατηρείται υψηλό. Ο συντάκτης της Γιενί Σαφάκ, Γιλμάζ Μπιλγκέν είπε ότι η CIA μετέτρεψε τα Χριστούγεννα σε λουτρό αίματος, μπερδεύοντας τα Χριστούγεννα με την Πρωτοχρονιά, λάθος σύνηθες στην Τουρκία.

Εντωμεταξύ, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Γκιουνές, Τουργκέι Γκιουλέρ, κατήγγειλε ονομαστικά τον δημοσιογράφο Αμπερίν Ζαμάν και τον ηθοποιό Μεμέτ Αλί Αλαμπορά για την επίθεση στο Ρέινα. Ο Γκιουλέρ, που ταξιδεύει τακτικά με τον Πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν στο προσωπικό του αεροπλάνο, είπε ότι εκείνοι οι δύο σχεδίασαν την επίθεση. Ο Γκιουλέρ επίσης κατονόμασε τις ΗΠΑ ως τον υποκινητή της επίθεσης.