ΔΙΕΘΝΗ

Ταυτοποιήθηκε ο δράστης στο Reina - Αποκάλυψη για «προειδοποίηση» των ΗΠΑ στην Τουρκία για το χτύπημα

Δημοσίευση 4 Ιανουαρίου 2017, 09:25 / Ανανεώθηκε 4 Ιανουαρίου 2017, 16:40
Ταυτοποιήθηκε ο δράστης στο Reina - Αποκάλυψη για «προειδοποίηση» των ΗΠΑ στην Τουρκία για το χτύπημα
Facebook Twitter Whatsapp

Ένα βήμα πιο κοντά φαίνεται πως βρίσκονται οι τουρκικές αρχές στη σύλληψη του δράστη της επίθεσης στο Reina, με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει σήμερα ότι ο ύποπτος ταυτοποιήθηκε, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι υπήρχαν πληροφορίες από πηγές των ΗΠΑ στην Τουρκία για επιθέσεις τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Σε αυτές συμπεριλαμβανόταν η πληροφορία ότι ο ISIS σχεδίαζε αυτές τις μέρες επίθεση ελεύθερου σκοπευτή σε Κωνσταντινούπολη και 'Αγκυρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ένα βήμα πιο κοντά φαίνεται πως βρίσκονται οι τουρκικές αρχές στη σύλληψη του δράστη της επίθεσης στο Reina, με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει σήμερα ότι ο ύποπτος ταυτοποιήθηκε, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι υπήρχαν πληροφορίες από πηγές των ΗΠΑ στην Τουρκία για επιθέσεις τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Σε αυτές συμπεριλαμβανόταν η πληροφορία ότι ο ISIS σχεδίαζε αυτές τις μέρες επίθεση ελεύθερου σκοπευτή σε Κωνσταντινούπολη και 'Αγκυρα.

Σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε, επίσης, ότι οι αρχές είναι πλέον βέβαιες για το ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση.

Σύμφωνα με τον ίδιο:

Είναι προτεραιότητά μας να αγωνιστούμε ενάντια στην τρομοκρατία. Η 15η Ιουλίου δεν μας πτόησε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο θέμα της Συρίας, τονίζοντας ότι θα γίνουν όλες οι προσπάθειες από την πλευρά της Τουρκίας για να διατηρηθεί η εκεχειρία. 

Όπως, δε, υπογράμμισε ''στόχος της Τουρκίας είναι η κατάπαυση του πυρός στην περιοχή και η διαρκής εκεχειρία''. 

Ωστόσο, ο δράστης, που διέφυγε μετά την επίθεση, εξακολουθεί να καταζητείται.

Η αναζήτησή του συνεχίζεται και περίπου 20 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της έρευνας για την τρομοκρατική επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Πέντε ακόμα συλλήψεις υπόπτων του Ισλαμικού Κράτους στη Σμύρνη

Πέντε ακόμα συλλήψεις υπόπτων του ISIS που φέρονται ότι έχουν σχέση με την επίθεση στην Πρωτοχρονιά στην Κωνσταντινούπολη έκαναν οι Τούρκικες αρχές στη Σμύρνη, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

Μέχρι στιγμής στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη Σμύρνη, έχουν προσαχθεί 27 άτομα. Στις ίδιες έρευνες βρέθηκε τηλεσκόπευτρο από όπλο ελεύθερου σκοπευτή.

Σήμερα είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για τις προειδοποιήσεις που είχαν κάνει πηγές των ΗΠΑ για επιθέσεις τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Σε αυτές συμπεριλαμβανόταν η πληροφορία ότι ο ISIS σχεδίαζε αυτές τις μέρες επίθεση ελεύθερου σκοπευτή σε Κωνσταντινούπολη και 'Αγκυρα.

Στο μεταξύ, η σύζυγος του δράστη κατέθεσε πώς έμαθε για την επίθεση από την τηλεόραση και πως δεν γνώριζε ούτε καν ότι ο άντρας της μπορεί να έβλεπε με συμπάθεια τον ISIS. Το διαβατήριο με το οποίο ο δράστης έκανε είσοδο στην χώρα ήταν πλαστό. Η σύζυγός του μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει στις Αρχές το πραγματικό όνομά του. Έτσι οι Αρχές γνωρίζουν το κωδικό όνομα που είχε σε αυτό το πλαστό έγγραφο.

Σε Ικόνιο και Κωνσταντινούπολη προσήχθησαν 16 άτομα, μεταξύ των οποίων και οι κτηματομεσίτες που είχαν νοικιάσει τις κατοικίες σε τρεις οικογένειες με τις οποίες διαπιστώθηκε ότι είχε επαφές ο δολοφόνος του «Ρέινα».

Οι τρεις αυτές οικογένειες έχουν εξαφανιστεί εγκαταλείποντας τα σπίτια τους, αμέσως μετά την αιματηρή επίθεση. Μάλιστα, πληροφορίες λένε ότι οι σημερινές επιχειρήσεις στη Σμύρνη έγιναν για τον εντοπισμό των οικογενειών αυτών.

Πάντως, το Κιργιστάν αποκλείει την πιθανότητα εμπλοκής υπηκόου του στην επίθεση στο κλαμπ Ρέινα της Κωνσταντινούπολης, της Πρωτοχρονιά. Μάλιστα, σύμφωνα με το BBC, οι αρχές της χώρας άφησαν ελεύθερο

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, ανακοίνωσε την τρίμηνη παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουκρία, από τις 19 Ιανουαρίου έως τα μέσα Απριλίου.