current views are: 7

4 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση16:13

Εφαρμογή για… κινητά σε περίπτωση τρομοκρατικού χτυπήματος

Ομάδα εμπειρογνωμόνων στρατιωτικών και πολιτικών ιατρών υλοποιεί εφαρμογή για συσκευές αφής και κινητά τηλέφωνα με οδηγίες σε περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειας.

Δημοσίευση 16:13’

Ομάδα εμπειρογνωμόνων στρατιωτικών και πολιτικών ιατρών υλοποιεί εφαρμογή για συσκευές αφής και κινητά τηλέφωνα με οδηγίες σε περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειας.

Ο κόσμος πρέπει να μάθει κάποιες δεξιότητες που μπορεί να του σώσουν τη ζωή σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης είπε στην BBC News ομάδα εμπειρογνωμόνων στρατιωτικών και πολιτικών ιατρών.

Λένε ότι οι άνθρωποι πρέπει να ξέρουν πώς να αλληλοβοηθηθούν γιατί μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να καταφτάσουν οι πρώτες βοήθειες.

Η εφαρμογή τους λέγεται CitizenAID και προσφέρει οδηγίες βήμα-βήμα.

 

Η ιδέα έχει την υποστήριξη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του ΗΒ. Οι υπηρεσίες ασφαλείας προειδοποιούν ότι μια τρομοκρατική επίθεση στο ΗΒ είναι πολύ πιθανή.

Μολονότι η πιθανότητα κάποιος να βρεθεί σε παρόμοιο επεισόδιο είναι μικρή, ο Ταξίαρχος Τιμ Χότζετς και ο καθηγητής Κηθ Πόρτερ, που ανέπτυξαν την εφαρμογή, λένε ότι είναι καλή ιδέα οι άνθρωποι να έχουν σχέδιο, γνώσεις και δεξιότητες για να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο.

Η εφαρμογή, το βιβλίο τσέπης και η ιστοσελίδα τους υποδεικνύουν πώς να αντιμετωπίσει κάποιος τραυματισμούς που προκύπτουν από πυροβολισμούς ή εκρήξεις. Το εγχειρίδιο περιλαμβάνει την αντιμετώπιση σοβαρής αιμορραγίας – μίας από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου σε τέτοιες περιπτώσεις. Περιλαμβάνει επίσης την αντιμετώπιση τραυμάτων, την κατασκευή αυτοσχέδιων αιμοστατικών ταινιών, την ιεράρχηση των τραυματιών και άλλα.

σχεδιάγραμμα με οδηγίες για την κατασκευή αυτοσχέδιας αιμοστατικής ταινίας από κασκόλ

 

Το CitizenAID: συμβουλεύει σε περίπτωση τρομοκρατικού χτυπήματος:

  • Να φύγουμε μακριά από τον τόπο του συμβάντος
  • Να κρυφτούμε
  • Να αναφέρουμε το συμβάν στις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης

Το εγχειρίδιο συμβουλεύει ότι όταν υπάρξει ασφάλεια, όσοι δεν έχουν τραυματιστεί πρέπει να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τους τραυματίες, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας θα είναι αναγκασμένες αρχικά να επικεντρώσουν τις ενέργειές τους στους δράστες.

Σύμφωνα με την ομάδα που υλοποίησε την εφαρμογή το CitizenAID βασίζεται σε γνώσεις που συλλέχθηκαν στο πεδίο δράσης. Ο Σερ Κηθ Πόρτερ, καθηγητής κλινικής τραυματολογίας στο νοσοκομείο Βασίλισσα Ελισάβετ στο Μπίρμιγχαμ λέει: «Έχω αντιμετωπίσει εκατοντάδες περιπτώσεις στρατιωτών που σώθηκαν χάρη στην απλή εφαρμογή αιμοστατικών ταινιών. Η μετάδοση αυτής της γνώσης στους στρατιώτες έχει σώσει ζωές. Και πιστεύω ότι είναι σημαντικό να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο και αυτό κάνει το CitizenAID.»

Ο ταξίαρχος Τομ Χότζετς διευθυντής του τμήματος Αμυντικών Ιατρικών Υπηρεσιών δήλωσε στο BBC ότι επειδή δεν γνωρίζουμε πού θα γίνει το επόμενο χτύπημα είναι σημαντικό ο κόσμος που αναπόφευκτα θα βρίσκεται εκεί να ξέρει τι να κάνει. «Νομίζω ότι ενδυναμώνουμε τον κόσμο, δεν τον τρομάζουμε. Με το να παρέχουμε βήμα-βήμα διαδικασίες αφαιρούμε το άγχος γιατί οι αποφάσεις είναι προειλημμένες και οι σωστές αποφάσεις στη σωστή σειρά σώζουν ζωές.»

Η εφαρμογή είναι δωρεάν και το βιβλιαράκι κοστίζει £1.99 και μπορείτε να τα βρείτε εδώ.


σχετικα αρθρα