Ο πρόεδρος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, του πολιτικού διευθυντηρίου των Λίβυων εξεγερμένων, Μούσταφα Άμπντελ Τζαλίλ δήλωσε στο Ρόιτερς ότι ο Μουάμαρ Καντάφι είναι ευπρόσδεκτος να αποσυρθεί σε λιβυκό έδαφος αρκεί να παραιτηθεί επίσημα και να συμφωνήσει στη διεθνή επιτήρηση των κινήσεών του. Μιλώντας από την Βεγγάζη, ο Μούσταφα Αμπντέλ Τζαλίλ ανέφερε ότι πριν από περίπου έναν μήνα υπέβαλε μία πρόταση μέσω των Ηνωμένων Εθνών αλλά δεν έχει λάβει ακόμη κάποια απάντηση από την Τρίπολη.

"Ως μία ειρηνική λύση, προτείναμε ότι μπορεί να παραιτηθεί και να διατάξει τους στρατιώτες του να αποσυρθούν από τους στρατώνες και τις θέσεις τους, και έπειτα μπορεί να αποφασίσει αν θα μείνει στην Λιβύη ή στο εξωτερικό" δήλωσε ο Μούσταφα Αμπντελ Τζαλίλ σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς.

"Αν επιθυμεί να μείνει στην Λιβύη, θα ορίσουμε το μέρος και θα είναι υπό διεθνή επιτήρηση. Και θα υπάρχει διεθνής επιτήρηση όλων των κινήσεών του" σημείωσε.

Η Τρίπολη δεν έχει δώσει ακόμη κάποια απάντηση στις δηλώσεις του Αμπντελ Τζαλίλ.

Ερωτηθείς αν βλέπει τον εαυτό του ως τον μελλοντικό ηγέτης της Λιβύης, απάντησε ότι δεν ελπίζει να είναι σε αυτή τη θέση.

"Είμαι εδώ για τη μεταβατική περίοδο. Ο ηγέτης θα αποφασιστεί μέσω εκλογών. Και δεν σκοπεύω να είμαι υποψήφιος" ανέφερε.

"Οι πολιτικές λύσεις για να σταματήσουμε την αιματοχυσία και να αποφύγουμε την περαιτέρω καταστροφή της χώρας είναι ευπρόσδεκτες. Αλλά αν δε βρούμε τη λύση τότε θα επικεντρωθούμε στην στρατιωτική δράση" πρόσθεσε.

TAGS