current views are: 5

7 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση07:00

Τρεις νεκροί από το κύμα ψύχους στην Ιταλία – Κινητοποίηση για τους άστεγους

Τρεις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους εξαιτίας του κύμα ψύχους που πλήττει την Ιταλία.

Δημοσίευση 07:00’

Τρεις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους εξαιτίας του κύμα ψύχους που πλήττει την Ιταλία.

Τρεις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους εξαιτίας του κύμα ψύχους που πλήττει την Ιταλία.

Στην πόλη Αβελίνο, κοντά στην Νάπολη, ένας άστεγος άνδρας σαράντα τεσσάρων ετών βρέθηκε νεκρός μέσα σε εγκαταλειμμένο εμπορικό κέντρο. Σε χωριό έξω από το Μπάρι της Απουλίας, μια γυναίκα σαράντα εννέα ετών έχασε την ζωή της εξαιτίας της ολισθηρότητας του δρόμου. Γλίστρησε σε παγωμένο πεζοδρόμιο, χτυπώντας το κεφάλι, και όταν το πρώτων βοηθειών την μετέφερε στο νοσοκομείο, η καρδιά της είχε ήδη σταματήσει να χτυπά. Στην Μεσσίνα της Σικελίας, το μεγάλο κύμα ψύχους προκάλεσε τον θάνατο ενός άστεγου άνδρα σαράντα έξι ετών, με καταγωγή από την Ρουμανία.

Στο Μιλάνο πολλοί άστεγοι περνούν την νύχτα μέσα στο αεροδρόμιο Μαλπένσα. Τις ημέρες αυτές, ο δήμος και οι εθελοντικές οργανώσεις της ιταλικής συμπρωτεύουσας έχουν δημιουργήσει χώρους φιλοξενίας με δυο χιλιάδες κλίνες για άλλους τόσους ανθρώπους που δεν διαθέτουν μόνιμο χώρο διαμονής. Στην Ρώμη, τα επιπλέον κρεβάτια για τους άστεγους είναι εξακόσια, ενώ παραμένουν ανοικτές, όλη την νύχτα, και πολλές στάσεις του μετρό. Παρά τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας, επίσης, πολλοί άστεγοι συνεχίζουν να κοιμούνται στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Ο πάπας Φραγκίσκος επαναλαμβάνει διαρκώς ότι η πραγματική αλληλεγγύη και ευσπλαχνία των χριστιανών, πρέπει να μετατρέπεται σε συγκεκριμένες πράξεις, αρχίζοντας, για παράδειγμα, από τους «κλοσάρ» της Αιώνιας Πόλης. Εθελοντικές οργανώσεις, όπως εκείνη του αγίου Αιγιδίου, προσφέρουν ζεστό φαγητό, αλλά και ανθρώπινη ζεστασιά, στους άστεγους αυτούς, πολλοί από τους οποίους κινούνται μεταξύ της επικράτειας της Αγίας Έδρας και την διπλανή συνοικία της Ρώμης «Μπόρκο Πίο».

Προβλήματα, τέλος, σημειώνονται στις σεισμόπληκτες περιοχές της κεντρικής Ιταλίας: στο Αματρίτσε, εκατόν πενήντα χιλιόμετρα βόρεια της ιταλικής πρωτεύουσας, η θερμοκρασία αναμένεται να αγγίξει, κατά την διάρκεια της νύχτας, τους δεκαεπτά βαθμούς κάτω από το μηδέν. Τις τελευταίες ώρες, ένα μέρος από τις γεννήτριες που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα για τα κοντέινερ όπου ζουν οι άστεγοι, αλλά και για τα ζωοτροφία και τους στάβλους τους, λειτουργούν με συχνές διακοπές, λόγω του ψύχους. Πρακτικά προβλήματα τα οποία προστίθενται στο τεράστιο ψυχολογική πλήγμα που υπέστησαν χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι τον περασμένο Αύγουστο και τον Οκτώβριο, με τα αλλεπάλληλα χτυπήματα του Εγκέλαδου, έχασαν σχεδόν τριακόσια αγαπημένα τους πρόσωπα, και, συχνά, το σύνολο της περιουσίας τους.


σχετικα αρθρα