Ο πατέρας της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, δήλωσε σήμερα ότι είναι βέβαιος πως ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες θα καταφέρει «μια μεγάλη νίκη» στην «αποφασιστική μάχη» που διεξάγει εναντίον του καρκινικού όγκου, για τον οποίο υποβλήθηκε σε επέμβαση στην Αβάνα, όπου τώρα αναρρώνει. «Δηλώνω χωρίς δισταγμό ότι τα αποτελέσματά του είναι εντυπωσιακά και δεν διστάζω να δηλώσω ότι ο ασθενής έδωσε μια αποφασιστική μάχη που θα οδηγήσει τον ίδιο, όπως και τη Βενεζουέλα, σε μια μεγάλη νίκη», γράφει ο Φιντέλ στον επίσημο ιστότοπό του στο Ίντερνετ (www.cubadebate.cu).

Ο Κάστρο χαρακτηρίζει «απαίσια και αποκρουστική» την «εκστρατεία» που διεξάγεται, σύμφωνα με τον ίδιο, από τα μέσα ενημέρωσης της «ολιγαρχίας της Βενεζουέλας που βρίσκεται στην υπηρεσία της "αυτοκρατορίας" (των ΗΠΑ)», τα οποία, κατά τον ίδιο, επωφελούνται από τα προβλήματα υγείας του Τσάβες.

Ο 84χρονος Κάστρο καταγγέλλει «τα ψέματα της αυτοκρατορίας των προδοτών της πατρίδας που θα συντριβούν. Υπάρχουν εκατομμύρια μαχητικοί Βενεζουελανοί που ούτε η ολιγαρχία ούτε η αυτοκρατορία δεν θα μπορέσουν ποτέ να υποτάξουν", πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος της Κούβας. Ο Φιντέλ Κάστρο ενημερώνεται τακτικά για την κατάσταση του Τσάβες ο οποίος έχει δηλώσει χαρακτηριστικά στην κουβανική τηλεόραση: «Ο Φιντέλ είναι ο πρώτος γιατρός μου».

Περίπατος Τσάβες στην Αβάνα

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, θεάθηκε να κάνει τον περίπατό του στην Αβάνα, σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσιεύονται σήμερα στον κουβανικό Τύπο.

Ο Τσάβες φωτογραφήθηκε το πρωί της Παρασκευής ενώ περπατούσε κατόπιν εντολής των γιατρών του οι οποίοι θεωρούν ότι το περπάτημα πρέπει να συμπεριληφθεί στη διαδικασία ανάρρωσης του προέδρου, υποστηρίζει η ιστοσελίδα Cubadebate.cu, που δημοσιεύεται τέσσερις φωτογραφίες.

Στις φωτογραφίες ο 56χρονος Τσάβες, φανερά αδυνατισμένος, συντροφεύεται από τις κόρες του, Μαρία Γκαμπριέλα και Ρόζα Βιρχίνια, τον υπουργό Εξωτερικών Νικολάς Μαδούρο και ένα γιατρό. Τα άλλα άτομα που διακρίνονται είναι οι σωματοφύλακές του.

Η τοπική τηλεόραση μετέδωσε εξάλλου ένα βίντεο του περιπάτου στο οποίο ο Τσάβες αναπολεί την παιδική ηλικία του, όταν έπαιζε με λοβούς λουλουδιών παριστάνοντας ότι είναι σπαθιά και «μονομαχεί» με τον Μαδούρο.

Ο Τσάβες έφτασε στην Κούβα στις 8 Ιουνίου στο πλαίσιο περιοδείας του που είχε ξεκινήσει από τη Βραζιλία και τον Ισημερινό. Ενώ βρισκόταν στην Αβάνα χειρουργήθηκε αρχικά για ένα απόστημα στη λεκάνη και κατόπιν για έναν καρκινικό όγκο.