Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης αντάρτικης οργάνωσης της Κολομβίας μετά βίας γλίτωσε τη σύλληψη, διαφεύγοντας μόλις μερικές ώρες προτού ο στρατός καταλάβει το κρησφύγετό του στη ζούγκλα, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της χώρας Χουάν Μανουέλ Σάντος. Ο Αλφόνσο Κάνο, που από το 2008 είναι ο ηγέτης της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), έφυγε το πολύ 12 ώρες πριν από την επιχείρηση του στρατού την Πέμπτη στην μεθόριο μεταξύ των νοτιοδυτικών περιφερειών Ουίλα και Κάουκα, είπε ο πρόεδρος Σάντος.

«Επιβεβαιώσαμε ότι την προηγούμενη νύχτα ο Αλφόνσο Κάνο κοιμήθηκε στο στρατόπεδο αυτό», είπε ο κολομβιανός πρόεδρος αφού επέστρεψε από επιτόπια επιθεώρηση στην δύσβατη ορεινή περιοχή.

Ο στρατός βομβάρδισε το στρατόπεδο και έστειλε δυνάμεις του να το καταλάβουν και να συλλάβουν τον Κάνο, ο οποίος γλίτωσε τη σύλληψη για τρίτη φορά, πρόσθεσε.

Ο Σάντος δήλωσε πως τα ηγετικά στελέχη των FARC έχουν απολέσει όσα νόμιζαν ότι ήταν ασφαλή καταφύγια. «Θα συνεχίσουμε να τον καταδιώκουμε, διότι τον έχουμε αναγκάσει να εγκαταλείψει τις περιοχές όπου δρούσε παραδοσιακά», τόνισε ο Κολομβιανός πρόεδρος. Πρόσθεσε ότι έδωσε διαταγές να «ενταθεί» η καταδίωξη των ηγετών των FARC.

Ο Σάντος είπε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τους τελευταίους μήνες αντάρτες στενά συνδεδεμένους με τον Κάνο, περιλαμβανομένων ανδρών της ασφάλειάς του.

Ο Κάνο, ή Γκιγιέρμο Λεόν Σάενς, όπως ήταν γνωστός πριν γίνει αντάρτης, είναι ένας διοπτροφόρος μεσοαστός που εντάχθηκε στις FARC ως νεαρός και ανέβηκε στην ιεραρχία αφού ο ηγέτης και συνιδρυτής τους Μανουέλ «Τιροφίχο» Μαρουλάντα πέθανε το 2008 από καρδιακή προσβολή. Ο δεύτερος τη τάξει στις FARC Ραούλ Ρέγες σκοτώθηκε την ίδια χρονιά σε βομβαρδισμό εναντίον ενός στρατοπέδου στην παραμεθόριο Κολομβίας-Ισημερινού -στο έδαφος του Ισημερινού- όταν ο Σάντος ήταν υπουργός Άμυνας.

Ο Μόνο Χοχόι, διοικητής της στρατιωτικής πτέρυγας των FARC, σκοτώθηκε από αεροπορική επιδρομή την οποία ακολούθησε χερσαία επιχείρηση τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένα μήνα αφότου ο Σάντος ανέλαβε την προεδρία.
TAGS