Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη χορήγηση έκτακτης επισιτιστικής βοήθειας 10 εκατομμυρίων ευρώ στη Βόρεια Κορέα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της πείνας στο απομονωμένο αυτό κράτος, όπου τουλάχιστον μισό εκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από το λιμό. Η επισιτιστική βοήθεια θα δίδεται υπό αυστηρή εποπτεία στις βόρειες και ανατολικές επαρχίες και προορίζεται κυρίως για τα παιδιά ηλικίας μικρότερα των πέντε ετών, εγκύους, ασθενείς σε νοσοκομεία και ηλικιωμένους.

Ο στόχος για τη χορήγηση του πακέτου αρωγής είναι να βοηθηθούν 650.000 άνθρωποι που αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας κυρίως στις βόρειες και ανατολικές επαρχίες της χώρας κατά την πιο δύσκολη περίοδο του χειρότερου έτους όσον αφορά την παραγωγή ειδών διατροφής τα τελευταία χρόνια", αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Τουλάχιστον έξι εκατομμύρια άνθρωποι χρήζουν επειγόντως επισιτιστικής βοήθειας από το εξωτερικό, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε το Μάρτιο.

Οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ, ένας σκληρός συντηρητικός ηγέτης στη Νότια Κορέα και μια επιφυλακτική αμερικανική κυβέρνηση έχουν προκαλέσει μείωση της επισιτιστικής βοήθειας από παραδοσιακούς δωρητές του κράτους αυτού.