Στην ανταλλαγή χαρτών κατέληξε η χθεσινή πολύωρη διαπραγμάτευση ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς στη Γενεύη, με τον Νίκο Αναστασιάδη να κάνει λόγο για κίνηση «σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού», παρά τις ενστάσεις που προέβαλλε.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη σημερινή Διεθνή Διάσκεψη, που αφορά στα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ενώ αν «στρωθεί» ο δρόμος δεν αποκλείεται οι διαβουλεύσεις να συνεχιστούν και αύριο. 

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ, σε περίπτωση που οι συνομιλίες για το Κυπριακό προχωρήσουν τότε θα μεταβεί και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ. Με αυτό τον τρόπο διαψεύδονται τα σενάρια πως στις συνομιλίες θα παραβρεθεί ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

   Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό είχε συζητήσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Η διάσκεψη σύμφωνα με το ΚΥΠΕ (Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων), θα λάβει χώρα σε αίθουσα στο Παλάτι των Εθνών με τη συμμετοχή του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί,​ του Ειδικού Συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη «η Ε.Ε. θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος».

Το πρώτο μέρος της διάσκεψης θα ολοκληρωθεί στις 13:00 και η διάσκεψη θα συνεχιστεί στις 18:00 (τοπική ώρα). Ο γ.γ. του ΟΗΕ θα κάνει δήλωση προς τα ΜΜΕ στις 14:45 τοπική ώρα, παρουσία των κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί.

Οι χάρτες που κατατέθηκαν

Οι χάρτες που κατατέθηκαν ήταν στα όρια που είχαν τεθεί στο Μον Πελερέν. Τα ποσοστά της τουρκοκυπριακής πλευράς κυμαίνονται στο 28,2 με 29,2% του κυπριακού εδάφους, παρά ταύτα, διατυπώθηκαν γραπτές ενστάσεις από τον Νίκο Αναστασιάδη, με τις πληροφορίες να θέλουν ότι οι ενστάσεις αφορούσαν στην απουσία της επιστροφής της Μόρφου από το χάρτη.

Χριστοδουλίδης: Υπάρχουν πρόνοιες που δεν μας ικανοποιούν 

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, «στην παρουσία του κ. Έιντε των χαρτογράφων και του ΟΗΕ αντηλλάγησαν οι χάρτες που κειμένονται στο πλαίσιο του Μον Πελερέν». Όπως επεσήμανε «υπάρχουν πρόνοιες που δεν μας ικανοποιούν. Ως τελικό αποτέλεσμα οι διαφωνίες έχουν υποβληθεί γραπτώς από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη​» είπε.

Μπουρτζιού: Οι χάρτες δημιουργήθηκαν με βάση τη συμφωνία του Μον Πολεράν

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού ανέφερε «ότι οι δυο ηγέτες είδαν τους χάρτες. Ο ΟΗΕ εξέτασε τους χάρτες για το αν συμβαδίζουν με τα ποσοστά του Μοντ Πελεράν 28,2% και 29,2% Ο ΟΗΕ διαπίστωσε ότι οι χάρτες δημιουργήθηκαν με βάση την συμφωνία του Μον Πολεράν».