Περίπου 172.000 πρόσφυγες που δεν μπορούν να παραμείνουν στις χώρες υποδοχής για διάφορους λόγους, κυρίως ασφαλείας, θα πρέπει επανεγκατασταθούν σε τρίτες χώρες, μέσα στο 2012, σύμφωνα με μελέτη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ο αριθμός αυτός των προσφύγων παρέμεινε σταθερός στο διάστημα ενός χρόνου, εξήγησε η επικεφαλής της υπηρεσίας μετεγκατάστασης της Ύπατης Αρμοστείας, Γουέι-Μενγκ Λιμ-Κάμπαα.

 Όμως ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων για μετεγκατάσταση δεν επαρκούν, φτάνοντας τις 80.000 κάθε χρόνο, πρόσθεσε ο ίδια.

«Αν τα κράτη δεν προτείνουν περισσότερες θέσεις, περίπου 100.000 πρόσφυγες, ιδιαίτερα ευάλωτοι, που έχουν ανάγκη μετεγκατάστασης θα παραμείνουν αυτή τη χρονιά χωρίς καμιά προοπτική για το μέλλον», επισήμανε η ίδια.

 Η Ύπατη Αρμοστεία έχει καταγράψει μείωση των αναγκών επανεγκατάστασης στην Αφρική και την Ευρώπη, αλλά αναμένεται αύξηση στην Ασία, την Κεντρική και Νότια Αμερική στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική.

Η επανεγκατάσταση των προσφύγων παραμένει ένα προβληματικό θέμα, υπογραμμίζει η Ύπατη Αρμοστεία, αναφέροντας πως πολύ λίγες χώρες--μόλις 25--συμφωνούν να δεχτούν πρόσφυγες.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ προβλέπει πως μέσα σε τρία με πέντε χρόνια, ο αριθμός των προσφύγων σε άλλον τον κόσμο που θα χρειάζονται επανεγκατάσταση θα φτάσει τις 780.000.

Το 2009, 84.657 πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν σε άλλες χώρες και το 2010, 72.914, σύμφωνα με την έκθεση. Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που δέχθηκε την περασμένη χρονιά τους περισσότερους πρόσφυγες και ακολουθούν ο Καναδάς και η Αυστραλία.