current views are: 9

13 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση09:44

Σάλος για τις πολυτελείς διακοπές του Τριντό σε ιδιωτικό νησί

 Έντονες επικρίσεις δέχεται ο πρωθυπουργός Τριντό για τις πολυτελείς διακοπές του σε ιδιωτικό νησί του Αγά Χαν.

Δημοσίευση 09:44’

 Έντονες επικρίσεις δέχεται ο πρωθυπουργός Τριντό για τις πολυτελείς διακοπές του σε ιδιωτικό νησί του Αγά Χαν.

Έντονες επικρίσεις δέχεται ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό επειδή έκανε διακοπές σε νησί της Καραϊβικής που ανήκει στον Αγά Χαν. Ο ίδιος μάλιστα ο πρωθυπουργός αποκάλυψε χθες Πέμπτη ότι ταξίδεψε εκεί με ιδιωτικό ελικόπτερο, που συνιστά παραβίαση του επίσημου κανονισμού ηθικής και δεοντολογίας.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, τον οποίο ο ίδιος ο Τριντό θέσπισε το 2015, οι υπουργοί της κυβέρνησης δεν θα πρέπει να ταξιδεύουν αεροπορικώς με ιδιωτική πτήση αν προηγουμένως δεν έχουν λάβει την έγκριση της Μαίρη Ντόσον, της Επιτρόπου Ηθικής και Δεοντολογίας της χώρας.

Ερωτηθείς γιατί ταξίδεψε με το ελικόπτερο χωρίς να συμβουλευτεί την Ντόσον, ο Τριντό είπε ότι με χαρά θα απαντούσε σε όποιες ερωτήσεις τυχόν θα ήθελε να του θέσει. Η Ντόσον έχει ήδη ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα επί των καταγγελιών της αντιπολίτευσης σχετικά με τις πρωθυπουργικές διακοπές.

Ο Τριντό, ο οποίος αντιμετωπίζει μία ακόμη έρευνα της Ντόσον που αφορά τη χρηματοδότηση του Φιλελεύθερου Κόμματός του, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα παρευρεθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός και ότι ξεκινάει περιοδεία ανά την χώρα.

“Το ταξίδι από την Νασάου ( πρωτεύουσα του νησιωτικού συμπλέγματος των Μπαχαμών) προς το ιδιωτικό νησί και η επιστροφή από εκεί πραγματοποιήθηκε με το ιδιωτικό ελικόπτερο του Αγά Χαν, το οποίο μας πρόσφερε για να χρησιμοποιήσουμε…δεν βρίσκουμε κάτι το μεμπτό“, είπε ο ίδιος σε τηλεδιάσκεψη από το Κίνγκστον του Οντάριο στη διάρκεια της περιοδείας του στη χώρα όπου συναντήθηκε με ψηφοφόρους.

Ο 45χρονος Τριντό ανέλαβε την εξουσία τον Νοέμβριο του 2015 με τη δέσμευση ότι η κυβέρνησή του θα είναι ανοιχτή και θα λογοδοτεί, αλλά έχει δεχτεί πυρά για τις πολυτελείς διακοπές του στις Μπαχάμες τις τελευταίες μέρες του 2016, τις οποίες οι συνεργάτες του αρνούνται να σχολιάσουν.

Το πρωθυπουργικό γραφείο αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι το ταξίδι του ζεύγους Τριντό και των τριών παιδιών του προς την Νασάου έγινε με το κυβερνητικό αεροπλάνο και το κόστος του καλύφθηκε από τον πρωθυπουργό.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι οι διακοπές ήταν ανάρμοστες καθώς η Οτάβα συμμετέχει στην χρηματοδότηση του Ιδρύματος Αγά Χαν και ότι η επιλογή αυτή δείχνει πως ο πρωθυπουργός δεν έχει επαφή με τους απλούς Καναδούς σε μία περίοδο κατά την οποία η οικονομία κλυδωνίζεται.

Ο Αγά Χαν, ο 80χρονος επιχειρηματίας και πολυεκατομμυριούχος πνευματικός ηγέτης σιιτών Ισμαηλιτών μουσουλμάνων, είναι στενός φίλος της οικογένειας Τριντό.


σχετικα αρθρα