current views are: 5

13 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση11:13

Αναστασιάδης: Ο χάρτης δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες μας, αλλά αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση

Θετικά αποτίμησε εν μέρη από τα αποτελέσματα των συνομιλιών για το Κυπριακό, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των εργασιών, ο Νίκος Αναστασιάδης.

Δημοσίευση 11:13’

Θετικά αποτίμησε εν μέρη από τα αποτελέσματα των συνομιλιών για το Κυπριακό, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των εργασιών, ο Νίκος Αναστασιάδης.

Θετικά αποτίμησε εν μέρη από τα αποτελέσματα των συνομιλιών για το Κυπριακό, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των εργασιών, ο Νίκος Αναστασιάδης.

«Δύο στόχοι υπήρχαν, όταν ανέλαβα αυτή την ευθύνη: Να αποτραπεί αδιέξοδο και να διαφανούν οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς σε εδαφικό και ασφάλεια εγγυήσεις», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Για πρώτη φορά η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χάρτη για επιστροφή των χαμένων εδαφών μας, για πρώτη φορά συγκλήθηκε πολυμερής διάσκεψη, για πρώτη φορά έγινε συζήτηση για τις εγγυήσεις και τα στρατεύματα, τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος και επισήμανε πως «πρέπει να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος για λύση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού».

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι στην ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών καταγράφεται ξεκάθαρα πρόθεση των συμμετεχόντων για κοινά αποδεκτή λύση όσον αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, η οποία να ανταποκρίνεται και στις προσδοκίες των δυο κοινοτήτων

Στα θετικά αποτελέσματα της διάσκεψης συμπεριέλαβε και την κατάθεση χάρτη από την τουρκοκυπριακή πλευρά, για πρώτη φορά από το 1974, στον οποίο καταγράφεται η επιστροφή σημαντικού ποσοστού των κατεχόμενων εδαφών.

«Παρόλο που δεν ικανοποιεί (ο χάρτης) τις προσδοκίες μας, αποτελεί τη βάση για διαπραγμάτευση προκειμένου να επιτύχουμε τους επιδιωκόμενους στόχους», πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης. 

«Για πρώτη φορά συγκλήθηκε πολυήμερης για Κύπρο σε υψηλό επίπεδο όπου για πρώτη φορά ενεπλάκη σε διάλογο με την Κύπρο η Τουρκία για κατάργηση εγγυήσεων και αποχώρηση στρατευμάτων. Η απόφαση για συνέχεια της διάσκεψης συνιστά την απαρχή διαλόγου με στόχο η κατάληξη να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού», υπογγράμμισε.

Αναφερόμενος στο θέμα της συνεργασίας με την ελληνική πλευρά, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι δεν υπάρχει «καμία διάσταση απόψεων με Ελλάδα. Βρισκόμαστε σε πλήρη σύμπλευση και ευχαριστώ την ελληνική κυβέρνηση και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για την αμέριστη στήριξη». Και πρόσθεσε: «Ουδεμία σύγχυση, ουδεμία διαφορά, ουδεμία διάσταση απόψεων με την Ελλάδα, είμαστε σε πλήρη σύμπλευση. Η μόνη συζήτηση που υπήρξε ήταν στην αρχή της συνάντησης μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων, για το αν θα έπρεπε να συνεχιστεί και σήμερα η χθεσινή μορφή συζήτησης ή αν θα έπρεπε να πάει σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Η συζήτηση δεν συνεχίστηκε σήμερα, λόγω του ότι ο κ.Τσαβούσογλου έπρεπε να πάει πίσω στην Τουρκία».

Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση της Τουρκίας, σημείωσε ότι «εάν η Τουρκία δεν ήθελε να συνεργαστεί δεν θα ήταν στο τραπέζι, δεν θα δεχόταν δημιουργία ομάδας εργασίας, δεν θα δεχόταν ότι η ασφάλεια της μιας πλευράς δεν πρέπει να είναι απειλή της άλλης. Όσο υπάρχουν δείγματα ότι ο διάλογος είναι ζωντανός και συνεχίζει, εγώ ελπίζω για τη λύση».

 


σχετικα αρθρα