Ο ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αναφερόμενος στα χθεσινά επεισόδια στην κοιλάδα Σούζα της Βόρειας Ιταλίας, τόνισε ότι «δεν μπορούμε να ανεχθούμε, όταν οργανώνονται διαδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν, ειρηνικά, οικογένειες και πολίτες, να επιβάλλονται στρατιωτικοποιημένες ομάδες, οι οποίες προχωρούν σε αδιανόητες επιθέσεις κατά των αστυνομικών ομάδων, που καλούνται να υπερασπισθούν την τήρηση του νόμου». Ο ιταλός Πρόεδρος, αναφέρθηκε, με τον τρόπο αυτό, στις σφοδρές συγκρούσεις που έλαβαν χώρα χθες Κυριακή το απόγευμα, στην κοιλάδα Σούζα-έξω από το Τορίνο-όπου ομάδα κατοίκων είχε κινητοποιηθεί για να διαδηλώσει κατά της δημιουργίας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας.

Εβδομήντα χιλιάδες άτομα, διαδήλωσαν ειρηνικά, με πανό του κινήματος No Tav (Όχι στην υψηλή ταχύτητα), δίπλα στο εργοτάξιο από το οποίο θα πρέπει να ξεκινήσουν τα έργα για την νέα σιδηροδρομική σύνδεση Τορίνο- Λυών. Παράλληλα, όμως, ομάδα κουκουλοφόρων, πλησίασε από την αντίθετη κατεύθυνση στο εργοτάξιο, και τα μέλη της συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Τα επεισόδια διήρκεσαν περίπου τρεις ώρες και, όπως έκανε γνωστό σήμερα το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, ο τελικός απολογισμός, κάνει λόγο για τετρακόσιους, συνολικά, τραυματίες: διακόσιοι τριάντα τρεις διαδηλωτές και εκατόν ογδόντα οκτώ αστυνομικοί.

Πολλές οικογένειες και εργάτες της περιοχής, που διαδήλωσαν χωρίς καμία βίαιη πρόθεση, βρέθηκαν εν μέσω των συγκρούσεων, χωρίς να μπορούν να βρουν διέξοδο. Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και αντλιών, ενώ οι διαδηλωτές που δεν πήραν μέρος στην ειρηνική πορεία, χρησιμοποίησαν μολότοφ και πέτρες. Οι δήμαρχοι της περιοχής, καταδίκασαν με έμφαση τα επεισόδια, τονίζοντας ότι «μόνον αν διατηρήσουμε την διαμαρτυρία μας μέσα σε ειρηνικά πλαίσια, μπορούμε να ελπίζουμε σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και εγκατάλειψη του σχεδίου για την γραμμή υψηλής ταχύτητας».