Στη χθεσινή αναμνηστική φωτογραφία των 72 που συμμετείχαν στη Διάσκεψη για το Μεσανατολικό, ο Φρανσουά Ολάντ στο κέντρο, είχε στα δεξιά του τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών Τζον Κέρι και στα αριστερά του τον Γάλλο Ζαν Μαρκ Ερό. Και οι τρεις απερχόμενοι πολιτικοί.

Στις δύο σημαντικές απουσίες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων να προσθέσουμε και την απουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, που προτίμησε να στείλει αντιπρόσωπό του.

Υπό την σκιά του Ντ. Τραμπ

Αυτό πάντως που δεν μπόρεσε να καταγραφεί στην φωτογραφία είναι η σκιά του Ντόναλντ Τραμπ που αναμφισβήτητα έπεσε πάνω από τη Διάσκεψη πέντε ημέρες πριν την άφιξή του στον Λευκό Οίκο. Οι Βρετανοί πάντως μοιάζει να το έλαβαν αυτό σοβαρά υπόψη. Έτσι, μέσα από τη βούληση του Λονδίνου να τα έχει καλά με την επόμενη κυβέρνηση, δεν συνυπέγραψαν το τελικό ανακοινωθέν της Διάσκεψης. Εξέφρασαν επιφυλάξεις λέγοντας ότι είναι υπέρ των διμερών διαπραγματεύσεων.

Εκείνο που διευκρινίζεται στο κοινό ανακοινωθέν, είναι ότι κάθε μονομερής ενέργεια από το ένα ή το άλλο μέρος, που θα μπορούσε να απειλήσει μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης δεν πρόκειται να αναγνωρισθεί. Καλούνται επίσης τα δύο μέρη να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους για τη λύση δύο κρατών.