current views are: 7

17 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση08:04

H Αυστρία εμμένει στην αυστηρή προσφυγική πολιτική

Την σκληρή της προσφυγική πολιτική φαίνεται πως ακολουθεί η Αυστρία.

Δημοσίευση 08:04’

Την σκληρή της προσφυγική πολιτική φαίνεται πως ακολουθεί η Αυστρία.

Την σκληρή της προσφυγική πολιτική φαίνεται πως ακολουθεί η Αυστρία.

«Το να μείνουμε σταθεροί στις αρχές μας είναι ζήτημα ευθύνης» δήλωσε πρόσφατα ο καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν σε εκδήλωση, υπογραμμίζοντας ότι ο περιορισμός των προσφυγικών ροών εξακολουθεί να είναι προτεραιότητα για τον κυβερνητικό συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατών (SPÖ) με το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP).

Σε αυτό το πλαίσιο ο κορυφαίος σοσιαλδημοκράτης πολιτικός δεν δηλώνει καθόλου έκπληκτος από το γεγονός ότι οι συντηρητικοί κυβερνητικοί εταίροι ζητούν τη μείωση σχεδόν στο μισό του ανώτατου ορίου αιτήσεων ασύλου που γίνονται δεκτές στη χώρα. Το ανώτατο αυτό όριο έχει οριστεί στις 37.500. Σύμφωνα με τον Κρίστιαν Κερν η ικανότητα μιας κοινωνίας να αφομοιώσει νέα μέλη έχει όρια. «Τα όρια αυτά καθορίζονται από τη συνοχή της ίδιας της κοινωνίας», εκτιμά ο καγκελάριος της Αυστρίας.

O καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν δέχεται πιέσεις από το Λαϊκό Κόμμα για ακόμη πιο αυστηρή γραμμή στο προσφυγικό

Πριν από ένα χρόνο η Αυστρία ανακοίνωσε την καθιέρωση ανώτατου ορίου στις αιτήσεις ασύλου που θα έκανε δεκτές. Με τον τρόπο αυτό υιοθέτησε στην πράξη πιο αυστηρή προσφυγική πολιτική σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο αυστριακός υπ. Άμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ είχε κάνει μάλιστα λόγο για δημιουργία «ασφαλών ζωνών» για τους πρόσφυγες έξω από τα σύνορα της ευρωπαϊκής επικράτειας. «Σε αυτές τις ασφαλείς ζώνες θα πρέπει να επιστρέφουν όσοι παράνομα εισέρχονται στην ΕΕ», ανέφερε πρόσφατο αυστριακό υπόμνημα προς τις Βρυξέλλες, το οποίο όμως δεν έχει γίνει δεκτό. Σύμφωνα με την Κομισιόν κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Η αυστριακή λογική μπορεί να συνοψισθεί στο εξής: Οι πρόσφυγες που θα γίνονται δεκτοί στη χώρα κατόπιν υποβολής αίτησης ασύλου δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 1,5% του συνολικού πληθυσμού. Πίσω από τις αυστριακές θέσεις περί ανώτατου ορίου στους πρόσφυγες που εισέρχονται στη χώρα βρισκόταν και βρίσκεται ο υπ. Εξωτερικών της Αυστρίας, Ζεμπάστιαν Κουρτς. Επιπλέον ο υπ. Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σόμποτκα έχει προτείνει από τη δική του πλευρά την προσωρινή φιλοξενία των αιτούντων άσυλο σε στρατόπεδα. Επίσης ο ίδιος είχε εισηγηθεί πρόταση υπέρ της συνταγματικής κατοχύρωσης του επίμαχου ανώτατου ορίου προσφύγων που θα γίνονται δεκτοί, ως μέσο πίεσης αλλά και επιβολής κυρώσεων προς τους φορείς που είναι αρμόδιοι με την εξέταση των αιτήσεων παροχής ασύλου. Ωστόσο η άποψη περί συνταγματοποίησης του ανώτατου ορίου δεν επικράτησε.

Μια αμφιλεγόμενη πολιτική από τη σκοπιά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Μέχρι στιγμής σε εσωτερικό επίπεδο η Αυστρία κινείται στο πλαίσιο των στόχων που η κυβέρνησή της έχει θέσει. Το 2016 ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου που έγιναν δεκτές ανήλθε στις 36030, κάτω δηλαδή από το όριο των 37.500. Ωστόσο εάν επικρατήσει τελικά η πρόταση του Λαϊκού Κόμματος για αισθητή μείωσή του στις 17.500 αιτήσεις για το 2017, τα όρια θα στενέψουν ακόμη περισσότερο για τους πρόσφυγες. Προς το παρόν αναμένεται να εξεταστούν μέσα στους επόμενους μήνες έως και 14.000 φάκελοι.

Εάν τεθεί ως ανώτατο όριο τελικά το 17.500, τότε αυτό αναμένεται να έχει συμπληρωθεί ήδη μέσα στην άνοιξη.
Κάτι τέτοιο όμως προκαλεί την έντονη αντίδραση του αυστριακού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του Χάιντς Πάτσελ, ναι μεν είναι θεμιτό μια κυβέρνηση να καταστρώνει τη δική της προσφυγική πολιτική, ωστόσο εν προκειμένω μιλάμε για ένα «σκανδαλωδώς χαμηλό όριο» για  τους πρόσφυγες που θα γίνονται εν τέλει δεκτοί. «Πρόκειται για μια ρητορική λαϊκιστική και εχθρική προς τα ανθρώπινα δικαιώματα», επισημαίνει ο ίδιος εφιστώντας την προσοχή στην ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο από τέτοιου είδους παραβιάσεις.

 


σχετικα αρθρα