Τα κέντρα υποδοχής παιδιών θυμάτων παράνομης εμπορίας ανθρώπων και κακοποίησης δεν πληρούν τα διεθνή πρότυπα προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού, τόνισαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σόφια, εκπρόσωποι της Βουλγαρικής Επιτροπής του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα παιδιά δεν πρέπει να μένουν στα κέντρα υποδοχής για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών και πρέπει να μετακομίζουν σε οικογενειακού τύπου κέντρα φιλοξενίας ή σε σπίτια μελών της οικογένειάς τους.

Ωστόσο το 10% των παιδιών εξακολουθούν να διαμένουν στα προσωρινά κέντρα υποδοχής για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, τόνισε ο Στάνιμιρ Πέτροφ, από τη Βουλγαρική Επιτροπή του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Τα κέντρα υποδοχής παιδιών λειτουργούν ως σωφρονιστικά ιδρύματα. Τα παιδιά παραμένουν κλειδωμένα και δεν μπορούν να κινούνται ελεύθερα, ακόμη κι όταν ο περιορισμός δεν είναι αναγκαίος, επισήμανε ο κ. Πέτροφ, σημειώνοντας ότι η Βουλγαρική Επιτροπή του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα συνιστά τη δημιουργία ξεχωριστών κέντρων φιλοξενίας παιδιών, καθώς κινδυνεύουν να πέσουν εκ νέου θύματα εκμετάλλευσης.

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι στη Βουλγαρία λειτουργούν μόνον 11 κέντρα με δυνατότητα φιλοξενίας συνολικά 123 παιδιών, όταν μόνο πέρσι οι βουλγαρικές αρχές εξέδωσαν 259 εντολές για τη μεταφορά παιδιών σε προσωρινά κέντρα.