Ο ιρακινός υφυπουργός που είναι υπεύθυνος για την Εθνική Συμφιλίωση Αμερ Χούζαϊ δήλωσε σήμερα ότι η ιρακινή κυβέρνηση δεν θα τείνει χείρα συμφιλίωσης προς τα μέλη της αλ Κάιντα ή οποιονδήποτε έχει δολοφονήσει Ιρακινούς, όμως επεσήμανε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει με όσους ευθύνονται για επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων.
Τις δηλώσεις αυτές ο Χούζαϊ τις έκανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την ώρα που ο Ιούνιος υπήρξε ο πιο αιματηρός μήνας τα τελευταία τρία χρόνια για τις αμερικανικές δυνάμεις, οι οποίες ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από το Ιράκ στα τέλη του χρόνου.

"Η συμφιλίωση δεν θα συμπεριλάβει όσους έχουν αίμα Ιρακινών στα χέρια τους, την αλ Κάιντα ή τα μέλη του κόμματος Μπάαθ" του Σαντάμ Χουσέιν, επεσήμανε ο Χούζαϊ. Αντίθετα, "αφορά αυτούς που δηλώνουν: 'αντισταθήκαμε στον αμερικανό κατακτητή για επτά χρόνια και τώρα που πρόκειται να φύγει στα τέλη του 2011, επιθυμούμε να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή'", πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός μιλούσε μία ημέρα μετά τη διαδήλωση στη Νασιρίγια στην οποία πήραν μέρος αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι οι οποίοι τον κατηγορούσαν ότι επιθυμεί να ανοίξει διάλογο με δολοφόνους Ιρακινών. Τον Απρίλιο ο Χούζαϊ είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να συμφιλιωθεί με μέλη του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ, παρακλάδι της αλ Κάιντα "που δεν έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα".

"Δεν συμφιλιωνόμαστε με μία οργάνωση, ένα κόμμα, ένα δόγμα, μία φατρία. Συμφιλιωνόμαστε με ανθρώπους. Αντιμετωπίζουμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και αυτοί που έχουν σκοτώσει Ιρακινούς αποκλείονται" από αυτή τη διαδικασία, υπογράμμισε ο Χούζαϊ.
TAGS