Περίπου 150 δημοσιογράφοι, πραγματοποίησαν σήμερα, πορεία διαμαρτυρίας στα Σκόπια για το κλείσιμο κάποιων ΜΜΕ στη χώρα, για τις απολύσεις δημοσιογράφων και για τις πιέσεις, τόσο από τις εργοδοσίες τους όσο και από πολιτικά και οικονομικά κέντρα, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο δημοσιογραφικός κόσμος στην ΠΓΔΜ. «Διαδηλώνουμε ενάντια στις πιέσεις που μας ασκούνται και για να δείξουμε ότι δεν μπορούν να μας εξαγοράσουν, και να μας εκφοβίζουν. Διεκδικούμε τα δικαιώματα μας τα οποία πρέπει να γίνονται σεβαστά από τους εργοδότες», δήλωσε η Τάμαρα Τσαουσίντις, πρόεδρος του Συνδικάτου Δημοσιογράφων και Εργαζομένων στα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ.

Οι διαμαρτυρόμενοι δημοσιογράφοι ανέφεραν, ότι η κατάσταση που έχει προκληθεί στα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ το τελευταίο διάστημα, είναι ζοφερή και πρόσθεσαν ότι αρκετοί δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ θα χάσουν τη δουλειά τους το προσεχές διάστημα.

Ο μεγαλύτερος σε τηλεθέαση τηλεοπτικός σταθμός στην ΠΓΔΜ, «Α1», ανακοίνωσε ότι, από σήμερα περιορίζει τη διάρκεια των δελτίων ειδήσεων του στα δέκα μόλις λεπτά και το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων στον ενημερωτικό τομέα θα τεθεί σε υποχρεωτική άδεια για ένα μήνα.

Η διοίκηση του σταθμού που ανήκει στον επιχειρηματία Βέλια Ράμκοφσκι ανέφερε, ότι αναγκάζεται στη λήψη των μέτρων αυτών, καθώς πλέον αδυνατεί να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του καναλιού.

Εξάλλου, τα Σάββατο έκλεισαν -λόγω οικονομικών προβλημάτων -τρεις αντιπολιτευόμενες ημερήσιες εφημερίδες των Σκοπίων, οι «Βρέμε» (Vreme), «Σπιτς» (Spic) και «Κόχα ε Ρε» (Koha e Re), οι οποίες ανήκουν στον όμιλο του Βέλια Ράμκοφσκι.

Πριν μερικές ημέρες, η υπηρεσία δημόσιων εισόδων της ΠΓΔΜ επέβαλε, μετά από φορολογικούς ελέγχους, πρόστιμα 9,5 εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ του ομίλου Ράμκοφσκι (8,5 εκατ. ευρώ στον Α1 και ένα εκατ. ευρώ στις τρεις εφημερίδες).

Η διοίκηση του αναφερόμενου ομίλου καταγγέλλει ότι, πίσω από τις διώξεις αυτές βρίσκεται η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, με στόχο τη «φίμωση» κάθε ελεύθερης φωνής στη χώρα.

Τα ΜΜΕ του ομίλου Ράμκοφσκι, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα εδώ και αρκετούς μήνες μετά τη σύλληψη, τον περασμένο Δεκέμβριο, του Ράμκοφσκι και αρκετών συνεργατών και μελών της οικογένειας του, με τις κατηγορίες της φοροδιαφυγής και του «ξεπλύματος» βρώμικου χρήματος.

Ο ίδιος ο Β. Ράμκοφσκι αρνείται τις κατηγορίες αυτές και αναφέρει ότι η δίωξή του έχει καθαρά πολιτικά κίνητρα, λόγω της έντονης κριτικής που ασκεί ο «Α1» και οι τρεις ημερήσιες εφημερίδες του ομίλου στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Στο μεταξύ, η διοίκηση της εφημερίδας «Ουτρίνσκι Βέσνικ» (Utrinski Vesnik) η οποία ανήκει στον γερμανικό όμιλο WAZ, ανήγγειλε απολύσεις δημοσιογράφων το προσεχές διάστημα.

Ήδη, απολύθηκαν πέντε δημοσιογράφοι της εφημερίδας επειδή, όπως καταγγέλλουν οι απολυμένοι δημοσιογράφοι, πρωτοστάτησαν σε διαμαρτυρίες για τις μειώσεις των θέσεων εργασίας.