current views are: 9

18 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση06:35

Ρωσία: Διετής παράταση παραμονής δόθηκε στον Σνόουντεν

“Η παραμονή του Σνόουντεν στη Ρωσία παρατάθηκε για μία διετία,” ανέφερε σε ανάρτησή της, στο Facebook, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.

 

Δημοσίευση 06:35’

“Η παραμονή του Σνόουντεν στη Ρωσία παρατάθηκε για μία διετία,” ανέφερε σε ανάρτησή της, στο Facebook, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.

 

Οι αρμόδιες υπηρεσίες στη Ρωσία, έδωσαν παράταση μιας διετίας στην παραμονή του πρώην στελέχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν, όπως γνωστοποίησε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών.

“Η παραμονή του Σνόουντεν στη Ρωσία παρατάθηκε για μία διετία,” ανέφερε σε ανάρτησή της, στο Facebook, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.

Ο Σνόουντεν είχε λάβει προηγουμένως μια άδεια παραμονής διάρκειας τριών ετών στη Ρωσία, την οποία είχε εξασφαλίσει έπειτα από την παραχώρηση από τις ρωσικές αρχές δικαιώματος ασύλου διάρκειας ενός έτους. Στην αρχή είχε παραμείνει για περισσότερο από έναν μήνα –σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή– στη ζώνη μετεπιβίβασης του διεθνούς αεροδρομίου της Μόσχας Σερεμέτιεβο.

Ο πρώην σύμβουλος της NSA, ο οποίος ζήτησε τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον Ομπάμα να του απονείμει χάρη προτού λήξει η θητεία του, επιχειρηματολογώντας ότι από τις αποκαλύψεις του ωφελήθηκε η χώρα, είχε καταφύγει στη Ρωσία αφού είχε διανείμει σε εφημερίδες δεκάδες χιλιάδες έγγραφα που αποδείκνυαν την έκταση των δραστηριοτήτων της NSA, καταδεικνύοντας το εύρος της ηλεκτρονικής παρακολούθησης στην οποία προέβαιναν οι ΗΠΑ.

Οι αποκαλύψεις αυτές είχαν τότε προκαλέσει πολύ μεγάλες εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους και η απόφαση των ρωσικών αρχών να του χορηγήσουν άδεια παραμονής είχε προκαλέσει την οργή της Ουάσινγκτον.

Ο Σνόουντεν κατηγορείται για κατασκοπεία καθώς του προσάπτεται η κλοπή χιλιάδων απόρρητων εγγράφων της NSA και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 30 ετών αν επιστρέψει στις ΗΠΑ. Ο σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν, η ταινία “Snowden” του οποίου έκανε παγκόσμια πρεμιέρα πέρυσι στο Τορόντο, είχε εκφράσει την ελπίδα να αλλάξει γνώμη ο πρόεδρος Ομπάμα και να τον συγχωρέσει.

Ωστόσο ο απερχόμενος πρόεδρος Ομπάμα απέκλεισε το ενδεχόμενο να απονείμει χάρη στον Σνόουντεν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Τζος Έρνεστ, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο πρώην σύμβουλος της NSA “κατέφυγε στην αγκαλιά ενός αντιπάλου”, τη Ρωσία.

Ο Σνοόυντεν ευχαριστεί τον Ομπάμα για τη μείωση της ποινής της Τσέλσι Μάνινγκ

Ο Αμερικανός καταμηνυτής ατασθαλιών Έντουαρντ Σνόουντεν ευχαρίστησε σήμερα τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για τη μείωση της ποινής κάθειρξης από 35 χρόνια σε 7 της επίσης καταμηνύτριας ατασθαλιών Τσέλσι Μάνινγκ.

“Ας ειπωθεί εδώ ειλικρινά, με καλή καρδιά: Ευχαριστούμε Ομπάμα”, έγραψε ο πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν στην σελίδα του στο Twitter.

Ο Σνόουντεν ευχαρίστησε επίσης την Μάνινγκ για όλα όσα έχει κάνει για τον κόσμο, ενώ ευχαρίστησε και τον κόσμο που αγωνίστηκε για να της δείξουν οι αμερικανικές αρχές επιείκεια.

“Ευχαριστούμε όλους όσοι έκαναν εκστρατεία για επιείκεια για την Μάνινγκ αυτά τα τελευταία δύσκολα χρόνια. Εσείς το καταφέρατε”, σημειώνει ο Σνόουντεν στο Twitter.

Η απόφαση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοινώθηκε χθες από τον Λευκό Οίκο και βάσει αυτής η Μάνινγκ θα αφεθεί ελεύθερη στις 17 Μαΐου.

“Σε κάποιους μήνες θα είσαι ελεύθερος. Σ’ευχαριστούμε για όλα όσα έκανες για όλον τον κόσμο Τσέλσι”, καταλήγει ο Σνόουντεν.

Η Τσέλσι Μάνινγκ συνελήφθη τον Μάιο του 2010 στο Ιράκ, ενώ υπηρετούσε στον αμερικανικό στρατό. Ο, όπως ονομαζόταν τότε, Μπράντλεϊ Μάνινγκ παραδέχθηκε ότι αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες στον ιστότοπο WikiLeaks, όσον αφορά τους θανάτους μεταξύ των αμάχων που έχουν προκληθεί από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές, τους κρατούμενους στη φυλακή των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο και περίπου 250.000 διαβαθμισμένα διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ. Τον Αύγουστο του 2013, η καταμηνύτρια ατασθαλιών Μάνινγκ καταδικάστηκε σε 35ετή κάθειρξη.

 

 


σχετικα αρθρα