current views are: 4

18 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση08:44

Aναστασιάδης: Η Λευκωσία είναι απολύτως προετοιμασμένη για το Μοντ Πελεράν

Η Λευκωσία είναι απολύτως προετοιμασμένη για το Μοντ Πελεράν και απολύτως συντονισμένη με την ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Δημοσίευση 08:44’

Η Λευκωσία είναι απολύτως προετοιμασμένη για το Μοντ Πελεράν και απολύτως συντονισμένη με την ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Την ελπίδα ότι, μέσα από τον διάλογο που άρχισε σήμερα στο Μοντ Πελεράν, σε επίπεδο τεχνοκρατών, για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, θα υπάρξουν εκείνες οι μορφές προτάσεων που θα μας επιτρέψουν να ξεπερασθεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας, χθες βράδυ, σε τελετή για την απονομή επιχειρηματικών βραβείων και απαντώντας σε ερώτηση αν βλέπει με αισιοδοξία τις σημερινές συνομιλίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε ότι δεν είναι θέμα αισιοδοξίας, αλλά θέμα αποφασιστικότητας, λέγοντας ότι «θα εξαρτηθεί από την πολιτική βούληση της Τουρκίας».

Διαβεβαίωσε ότι η Λευκωσία είναι απολύτως προετοιμασμένη για το Μοντ Πελεράν και απολύτως συντονισμένη με την ελληνική κυβέρνηση, με την οποία, όπως είπε, έχει καθημερινή επαφή.

Αναφερόμενος στη βαθιά διάσταση απόψεων με τα κόμματα του κέντρου, ο κ. Αναστασιάδης απηύθυνε έκκληση για ανακωχή, τονίζοντας ότι κοινός είναι ο στόχος για απαλλαγή από την κατοχή και τη δημιουργία συνθηκών ειρηνικής συμβίωσης και επανέλαβε ότι σε αυτές τις πολύ δύσκολες κρίσιμες στιγμές για τον τόπο, δεν θα ξεφύγει από τις αρχές που τέθηκαν για επίλυση του Κυπριακού.

«Οι αποφάσεις που αφορούν τη διαδικασία των συνομιλιών είναι ένα και άλλο οι θέσεις Αρχών, που πρέπει να τηρούνται στις διαπραγματεύσεις» ανέφερε. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς έχουν στόχο μια λύση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων, αλλά του συνόλου του λαού. Μιας λύσης, πρόσθεσε, που θα δημιουργεί προϋποθέσεις, ώστε μια ευρωπαϊκή χώρα να ανταποκρίνεται σε όσα και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουν στους πολίτες τους.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποστήρισε ότι, μέσα από αποφάσεις ευθύνης και πρωτοβουλίες, έγινε κατορθωτό για πρώτη φορά από το 1964 να συζητείται στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία η κατάργηση των εγγυήσεων και η απαλλαγή από τον κατοχικό στρατό.

Απαντώντας σε όσους ανησυχούν ότι κινδυνεύει η Κυπριακή Δημοκρατία, κατέστησε σαφές ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από τον διάλογο και τη συμμετοχή της σε διεθνείς διασκέψεις, που αφορούν ή άπτονται της επίλυσης του Κυπριακού, αλλά από την κατοχή.

Επίσης απέρριψε τη θέση κάποιων κομμάτων ότι υποβαθμίζεται ο θεσμός του Προέδρου όταν συμμετέχει, εκπροσωπώντας την ελληνοκυπριακή κοινότητα.

 

 

 


σχετικα αρθρα