Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα υπογράψει την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Χίλαρι Κλίντον, συμφωνίες σχετικά με την υιοθεσία και την απλούστευση του καθεστώτος των θεωρήσεων εισόδου, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα.
"Την επόμενη εβδομάδα θα είμαι στην Ουάσιγκτον όπου ο Σεργκέι Λαβρόφ και η Χίλαρι Κλίντον θα υπογράψουν συμφωνίες για την υιοθεσία και την φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος των θεωρήσεων εισόδου", δήλωσε ο πρεσβευτής Τζον Μπέιρλ, τον οποίο επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass, χωρίς να δίνει άλλες λεπτομέρειες.

"Θα πρέπει να χειροκροτήσουμε τις συμφωνίες αυτές που δείχνουν το βάθος των σχέσεών μας", είπε.

Η Μόσχα πάγωσε τον Απρίλιο του 2010 τις υιοθεσίες παιδιών από τη Ρωσία από αμερικανικές οικογένειες, αφότου μια αμερικανίδα θετή μητέρα έστειλε με το αεροπλάνο πίσω στη Ρωσία ένα αγόρι ρωσικής καταγωγής το οποίο δεν ήθελε πλέον. Και οι δύο χώρες έχουν επιδιώξει από τότε τη δημιουργία ενός νομικού πλαισίου για τις υιοθεσίες.

Περισσότερα από 1.770 ορφανά από τη Ρωσία υιοθετήθηκαν από αμερικανικές οικογένειες το 2008. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προτείνει τον Μάρτιο την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου μεταξύ των δύο χωρών υποδεχόμενος στη Μόσχα τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Η Ρωσία έχει δεσμευτεί εδώ και χρόνια σε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το θέμα αυτό, χωρίς, ωστόσο, την επίτευξη πραγματικών αποτελεσμάτων.