current views are: 8

19 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση00:31

Δεν είναι για νεαρές γυναίκες το Αφγανιστάν: Αύξηση στις αυτοκτονίες τα τελευταία χρόνια

Ιδιαίτερα υψηλός είναι ο αριθμός των αυτοκτονιών και των αποπειρών αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν, κυρίως μεταξύ των κοριτσιών και των γυναικών ηλικίας 15 έως 29 ετών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Δημοσίευση 00:31’

Ιδιαίτερα υψηλός είναι ο αριθμός των αυτοκτονιών και των αποπειρών αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν, κυρίως μεταξύ των κοριτσιών και των γυναικών ηλικίας 15 έως 29 ετών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ιδιαίτερα υψηλός είναι ο αριθμός των αυτοκτονιών και των αποπειρών αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν, κυρίως μεταξύ των κοριτσιών και των γυναικών ηλικίας 15 έως 29 ετών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

«Τα τέσσερα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των προσώπων που επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν ή αυτοκτόνησαν σημείωσε μεγάλη αύξηση, φθάνοντας τις 10.000», δηλαδή ο ετήσιος μέσος όρος φθάνει τις 2.500, έναντι «μόνο 1.205 το 2012», αναφέρει το υπουργείο σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της αφγανικής κυβέρνησης.

«Τα περισσότερα από τα πρόσωπα αυτά είναι γυναίκες ηλικίας από 15 έως 29 ετών».

Είναι δύσκολο να διευκρινιστεί αν πρόκειται για καλύτερη καταγραφή των κρουσμάτων αυτοκτονίας ή για αληθινή άνοδο του αριθμού τους, όμως το υπουργείο αναφέρει «τις οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις» ως κύριες αιτίες γι’ αυτή την ιλιγγιώδη αύξηση, σε μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο εδώ και τέσσερις δεκαετίες και όπου η ασφάλεια επιδεινώνεται.

«Τους δέκα τελευταίους μήνες, μόνο στη Χεράτ (δυτικό Αφγανιστάν) καταγράφηκαν από τα νοσοκομεία της πόλης περίπου 500 απόπειρες αυτοκτονίας, έναντι 400 πέρυσι κατά την ίδια περίοδο», διευκρινίζει το υπουργείο.

«Περίπου 80% ήταν γυναίκες που επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν καταπίνοντας οξύ, δηλητήρια, φυτοφάρμακα και ποντικοφάρμακο».
Την περασμένη εβδομάδα, η κυβερνήτης της επαρχίας Γορ (κεντρικό Αφγανιστάν) αποφάσισε να αποσύρει από τα καταστήματα όλα τα ποντικοφάρμακα μετά την αυτοκτονία ενός 16χρονου κοριτσιού, της Φάτιμα. «Αρραβωνιασμένη σε ηλικία τριών ετών με έναν από τους συγγενείς της», είχε «εγκαταλειφθεί από τον αρραβωνιαστικό της», εξήγησε ένας εκπρόσωπος.

Η Φάτιμα, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή στο επαρχιακό νοσοκομείο, ήταν το πέμπτο κατά σειράν κορίτσι στην επαρχία που κατάπιε ποντικοφάρμακο για να αυτοκτονήσει και η πρώτη που έχασε τη ζωή της απ’ αυτό, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη Μοχάμαντ Νασίρ Χαζέχ.
«Η Φάτιμα επέστρεψε στο σπίτι του πατέρα της για να καταπιεί δηλητήριο εξαιτίας αυτού του πρόωρου γάμου», σύμφωνα με τον ίδιο.

«Ο κυβερνήτης διέταξε να αποσυρθούν όλα τα ποντικοφάρμακα από τις αγορές και τα καταστήματα ώστε οι νέοι και τα κορίτσια να μη μπορούν πια να τα αγοράζουν», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι ΜΚΟ και τα αφγανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν συχνά τους πρόωρους και καταναγκαστικούς γάμους και τις κακομεταχειρίσεις ως μείζονες αιτίες αυτοκτονίας.

Το περασμένο καλοκαίρι στη Γορ, ένα 16χρονο κορίτσι, που είχε παντρευτεί στα 14 του και εγκυμονούσε, έβαλε φωτιά στα ρούχα του. Υπέκυψε στο νοσοκομείο της Καμπούλ.


σχετικα αρθρα