Ο πρόεδρος του Περού Άλαν Γκαρσία ανακοίονωσε σήμερα ότι η χώρα του θα κάνει μήνυση στο δήμο του Γκέτεμποργκ, στη νότια Σουηδία, για παράνομη κατοχή εκατό υφασμάτων του προκολομβιανού πολιτισμού των Παράκας.
"Από σήμερα θα ξεκινήσουμε τη δικαστική διαδικασία σε βάρος του δήμου του Γκέτεμποργκ γιατί συνήργησε στην κλοπή περισσότερων από εκατό υφασμάτων του πολιτισμού Παράκας", είπε ο Γκαρσία κατά τη διάρκεια μιας τελετής στο υπουργείο Εξωτερικών στη Λίμα.

Τα υφάσματα Παράκας θεωρούνται από τα ωραιότερα παγκοσμίως, λόγω της χρωματικής ποικιλότητάς τους. Ο πολιτισμός των Παράκας άκμασε στην περιοχή του σημερινού νότιου Περού γύρω στο 100-200 μ.Χ.

Τα υφάσματα φυλάσσονται στο Μουσείο Πολιτισμού του Γκέτεμποργκ που ανήκει στο δήμο.

"Έχουμε το δικαίωμα να τους πάμε στα δικαστήρια και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο ώστε η Ιντερπόλ να συλλάβει όποιον συνεργήσει στη λεηλασία ενός πολιτισμού. Θα ενεργήσουμε όμως και στην περίπτωση του Μάτσου Πίκτσου", πρόσθεσε ο Γκαρσία, αναφερόμενος στη συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2010 μεταξύ του Περού και του αμερικανικού Πανεπιστημίου Γιέιλ το οποίο δέχτηκε να επιστρέψει αρχαιολογικά ευρήματα από την ακρόπολη των Ίνκα τα οποία είχε πάρει ο Χίραμ Μπίνγκαμ πριν από έναν αιώνα. Συνολικά 366 αρχαιολογικοί θησαυροί επεστράφησαν στο Περού τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Μουσείου Πολιτισμού του Γκέτεμποργκ, το μουσείο διαθέτει μια συλλογή από 89 υφάσματα των Παράκας τα οποία βρέθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα στο Περού.