current views are: 2

22 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση00:40

Ρουμανία: Tουλάχιστον 40 τραυματίες από πυρκαγιά σε κλαμπ

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε νυχτερινό κέντρο του Βουκουρεστίου.

Δημοσίευση 00:40’

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε νυχτερινό κέντρο του Βουκουρεστίου.

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ξέσπασε φωτιά σήμερα τα ξημερώματα σε νυχτερινό κέντρο στο Βουκουρέστι.

Οι γιατροί αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν νεκροί, όμως ένας άνθρωπος είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Η πλειονότητα των θυμάτων έχει εισπνεύσει καπνό ή υποφέρουν από υποθερμία. Κάποιοι άλλοι είχαν υποστεί κατάγματα, γεγονός που υποδεικνύει ότι εξαιτίας του πανικού ίσως πήδηξαν από μια υπερυψωμένη ταράτσα για να γλιτώσουν από τις φλόγες.

Τα αίτια της πυρκαγιάς, που ξέσπασε περίπου στις 3:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και κατέστρεψε ολοσχερώς το κέντρο Bamboo δεν είναι ακόμη γνωστά. Η εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα.

Σύμφωνα με τη μονάδα αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών, το νυχτερινό κέντρο δεν είχε λάβει πιστοποιητικό πυρασφάλειας και εξαιτίας αυτού του γεγονότος του είχαν επιβληθεί πολλά πρόστιμα από το 2015. Οι αρχές είχαν δώσει στους ιδιοκτήτες λίγους μήνες διορία για να αποκτήσουν τη σχετική άδεια.

Το Bamboo είχε καεί και το 2005.

«Ευτυχώς δεν χάθηκαν ζωές στην πυρκαγιά στο νυχτερινό κέντρο στο Βουκουρέστι», έγραψε σήμερα ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις στον λογαριασμό του στο Facebook.

«Παρόλα αυτά παραλίγο να συμβεί μια ακόμη σοβαρή τραγωδία. Οι κανόνες και οι νόμοι προφανώς παραβιάστηκαν και πάλι. Μέχρι να κατανοήσουμε μια και καλή ότι ο νόμος είναι για όλους, η κοινωνία θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε κίνδυνο», πρόσθεσε.

Η πυρκαγιά στο Bamboo σημειώθηκε ενάμιση χρόνο έπειτα από μια από τις χειρότερες τραγωδίες που έχουν σημειωθεί στην ΕΕ εδώ και δεκαετίες: την πυρκαγιά στο νυχτερινό κέντρο Colectiv, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 64 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 100.

Η πυρκαγιά αυτή είχε ξεσπάσει από τα πυροτεχνήματα που χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια μιας συναυλίας, τα οποία έβαλαν φωτιά στον μονωτικό αφρό που είχε το κτίριο, γεγονός που προκάλεσε πανικό στους θαμώνες πολλοί εκ των οποίων ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά τους να βγουν από τη μία και μοναδική έξοδο κινδύνου που διέθετε το κέντρο.

Τοπικοί αξιωματούχοι είχαν δώσει στο Colektiv άδεια λειτουργίας παρόλο που γνώριζαν ότι δεν διαθέτει πιστοποιητικό πυρασφάλειας.

Η τραγωδία αυτή προκάλεσε το ξέσπασμα των μεγαλύτερων διαδηλώσεων που έχουν σημειωθεί στη Ρουμανία τα τελευταία χρόνια κατά της αμέλειας, της έλλειψης απόδοσης ευθυνών και της διεφθαρμένης δημόσιας διοίκησης.


σχετικα αρθρα