current views are: 8

21 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση17:27

Στην αντεπίθεση περνά η Κίνα αν οι ΗΠΑ κλειστούν στο καβούκι τους

Το δόγμα Μονρόε (1815) που εφάρμοσε τον 19ο αιώνα η Αμερική επιχειρεί να θέσει, όπως φαίνεται σε εφαρμογή και ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. 

Δημοσίευση 17:27’

Το δόγμα Μονρόε (1815) που εφάρμοσε τον 19ο αιώνα η Αμερική επιχειρεί να θέσει, όπως φαίνεται σε εφαρμογή και ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. 

Το δόγμα Μονρόε (1815) που εφάρμοσε τον 19ο αιώνα η Αμερική επιχειρεί να θέσει, όπως φαίνεται σε εφαρμογή και ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Το δόγμα Μονρόε προέβλεπε την εμπορική απομόνωση και τον δασμολογικό προστατευτισμό των προιόντων της Αμερικής και το σημαντικότερο την μη επέμβαση σε ξένες χώρες. Το ζητούμενο βέβαια σήμερα είναι ότι η οικονομική παγκοσμιοποίηση είναι εκ των ουκ άνευ για όλες τις χώρες και το σημαντικότερο ότι οι ΗΠΑ κατέστησαν υπερδύναμη και κυρίαρχη πλανητική χώρα όταν κλήθηκαν, με η χωρίς τη θέληση των άλλων χωρών, να αναλάβουν τις οικονομικές τύχες και την κηδεμονία του πλανήτη.

Άλλωστε είναι παραδεκτό πλέον στην ιστορία ότι ο απομονωτισμός μιας χώρας οδηγεί αφεύκτως στην αυτοκαταστροφή.Αυτό διδάσκει η Ιστορία από πλήθος παραδειγμάτων χωρών που έσβησαν από τον παγκόσμιο χάρτη όταν αποφάσισαν να περιχαρακωθούν στα τείχη τους.Αν σήμερα η Κίνα προαλείφεται ως η νέα υπερδύναμη του 22ου αιώνα αυτό οφείλεται στην τάση  εγκαθίδρυσης της παρουσίας της  σε όλες τις ηπείρους αγοράζοντας μανιωδώς όσες πλουτοπαραγωγικές πηγές μπορεί αλλά και πολυεθνικές εταιρείες με ισχυρό όνομα. Από την άλλη τα προιόντα της, ιδιαίτερα φτηνά λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής, εισβάλουν και καταφέρνουν να οδηγήσουν στην άκρη προιόντα εγνωσμένης αναγνωρισιμότητας όπως στο χώρο του διαδικτύου και της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η συνεργασία της μάλιστα και το οικονομικό μπλοκ που έστησε με αναδυόμενες οικονομίες, όπως της Ρωσίας,της Ινδίας, της Βραζιλίας και της Νοτίου Αφρικής υποδηλώνει την επιχείρηση άλωσης των εύρωστων ακόμα δυτικών οικονομιών..Αν λοιπόν οι ΗΠΑ αποφύγουν την εμπορική  συνεργασία τους τουλάχιστον με την Ευρωπαική Ενωση και την Ιαπωνία με κατάργηση δασμών και περιορισμών και κλειστούν στο καβούκι τους οι ορδές της Κίνας είναι θέμα χρόνου να ακουστούν.

Πολύ νωρίτερα,από ότι αναμένεται, θα βρεθεί  η Κίνα ως πρώτη οικονομική υπερδύναμη στον πλανήτη να διαφεντεύει την οικονομική παγκοσμιοποίηση..Το ρόλο της  στρατιωτικής υπερδύναμης (με πυρηνικά όπλα) θα κληθεί να παίξει η σύμμαχός της Ρωσία..
 


σχετικα αρθρα