current views are: 3

23 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση12:24

Την Μέρκελ θα δει στο Βερολίνο ο Φρανσουά Φιγιόν

Συνάντηση θα έχουν σήμερα στο Βερολίνο, ο συντηρητικός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία Φρανσουά Φιγιόν με την Γερμανίδα καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Δημοσίευση 12:24’

Συνάντηση θα έχουν σήμερα στο Βερολίνο, ο συντηρητικός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία Φρανσουά Φιγιόν με την Γερμανίδα καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Συνάντηση θα έχουν σήμερα στο Βερολίνο, ο συντηρητικός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία Φρανσουά Φιγιόν με την Γερμανίδα καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Φιγιόν είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας που έχει γίνει δεκτός από την Μέρκελ μέχρι στιγμής, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν για να συζητήσουν τα σχέδιά του για την Ευρώπη.

Ο Φιγιόν εμφανίζεται φαβορί για να κερδίσει τις εκλογές του Μαΐου, αν και το ποσοστό της δημοτικότητάς του έχει μειωθεί λίγο. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι η μάχη μεταξύ του υποψήφιου των συντηρητικών, της προέδρου του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο Μαρίν Λεπέν και του ανεξάρτητου υποψήφιου Εμανουέλ Μακρόν θα είναι στήθος με στήθος.

Και παρόλο που ο Αλέν Ζιπέ, που έχασε στις προκριματικές εκλογές από τον Φιγιόν, φέρεται να ήταν ο υποψήφιος που προτιμούσε η Μέρκελ, το γεύμα της με τον Φιγιόν αποτελεί ένδειξη υποστήριξης προς το πρόσωπό του.

Όμως η Γερμανίδα καγκελάριος δεν φαίνεται διατεθειμένη να τον υποστηρίξει ανοικτά. Στο γεύμα δεν θα είναι παρόντες δημοσιογράφοι και δεν αναμένεται να γίνουν κοινές δηλώσεις μετά.

Η Μέρκελ, η οποία επίσης θα είναι υποψήφια για την επανεκλογή της τον Σεπτέμβριο, είχε στηρίξει ανοικτά τον Νικολά Σαρκοζί το 2012, όταν είχε θέσει υποψηφιότητα για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Γαλλίας.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, στο οποίο ο Φιγιόν τάσσεται υπέρ σημαντικών περικοπών δαπανών, η κυβέρνηση της Μέρκελ τον θεωρεί σύμμαχο, αλλά σε άλλα ζητήματα από τη Ρωσία και την Τουρκία ως τη μετανάστευση και την Ευρώπη, ο Γάλλος συντηρητικός υποψήφιος ενδέχεται να αποδειχθεί πιο δύσκολος εταίρος.

Ένας σύμβουλός του επεσήμανε ότι η μετανάστευση και η Ρωσία αποτελούν «δύο δύσκολα πεδία», αν και τόνισε ότι τόσο ο Φιγιόν όσο και η Μέρκελ συμφωνούν ότι πρέπει να αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες για να ενισχύσουν την ευρωζώνη.

«Η γαλλογερμανική σχέση είναι απολύτως απαραίτητη. Τίποτα δεν θα γίνεται στην Ευρώπη χωρίς την ώθησή της», δήλωσε ο Φιγιόν στη Le Monde.

«Θέλω να την ενισχύσω, σε μια σχέση μεταξύ ίσων», πρόσθεσε, κατηγορώντας τον Σοσιαλιστή Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ότι την αποδυναμώνει καθώς «οι Γάλλοι και οι Γερμανοί δεν μιλούν ειλικρινά ο ένας στον άλλον».

Στη συνέντευξή του στη Le Monde ο Φιγιόν κάλεσε την Ευρώπη να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες, με ένα κοινό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Επανάλαβε επίσης την έκκλησή του η ευρωζώνη να υποστηρίξει τους θεσμούς της.

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ όταν ρωτήθηκε αν η Γερμανίδα καγκελάριος προτίθεται να συναντήσει και τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών απάντησε: «Αν το επιθυμεί η γαλλική πλευρά, ναι».

Ο Ζάιμπερτ απέρριψε την κατηγορία ότι η συνάντηση με τον Φιγιόν ισοδυναμεί με επέμβαση στα εσωτερικά της Γαλλίας, προσθέτοντας ότι πριν τις προεδρικές εκλογές του 2007 η Μέρκελ είχε συναντηθεί και με τον Σαρκοζί και με την Σοσιαλίστρια αντίπαλό του Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

 


σχετικα αρθρα