Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ διέταξε το πάγωμα της διαδικασίας παράδοσης των λειψάνων 84 Παλαιστινίων που είχαν σκοτωθεί τον Ιούνιο του 1967, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπός του. «Ο κ. Μπαράκ διέταξε να διακοπούν μέχρι νεότερης εντολής, οι συνομιλίες με την Παλαιστινιακή Αρχή για τη μεταφορά των λειψάνων 84 Παλαιστινίων», επισήμανε ο Μπαράκ Σέρι.

«Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τις διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Θέλουμε πριν συνεχιστούν οι συνομιλίες να επαληθεύσουμε τις ταυτότητες» των νεκρών, διευκρίνισε ο ίδιος.

Χθες Δευτέρα, ο παλαιστίνιος υπουργός Πολιτικών Υποθέσεων Χουσέιν αλ Σέιχ ανακοίνωσε πως η μεταφορά των λειψάνων θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

«Μετά τις επαφές και τις εντατικές διαπραγματεύσεις με την ισραηλινή πλευρά εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, το Ισραήλ δέχτηκε να παραδώσει τις σορούς των μαρτύρων», τόνισε ο παλαιστίνιος υπουργός και πρόσθεσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα παραλάβει μέσα στις επόμενες ημέρες τα λείψανα, αφού έχουν γίνει τεστ DNA.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε νωρίτερα πως ο Νετανιάχου ενέκρινε πριν μερικούς μήνες τη μεταφορά των 84 λειψάνων από κοιμητήριο στην Κοιλάδα του Ιορδάνη και την παράδοσή τους στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Σύμφωνα με τον Σάλεμ Χάλα, συντονιστή της εκστρατείας για την ανεύρεση λειψάνων μαρτύρων, συνολικά 334 Παλαιστίνιοι έχουν ταφεί στο Ισραήλ.