current views are: 13

26 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση18:55

Η Ιταλία θάβει την έρευνα για τον γιο του Ερντογάν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Ιταλός δικαστής σταμάτησε έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος για τον γιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπιλάλ Ερντογάν, όταν ο μηνυτής, ο Τούρκος επιχειρηματίας Χακάν Ουζάν δεν παρέστη να καταθέσει στο δικαστήριο.

Δημοσίευση 18:55’

Ιταλός δικαστής σταμάτησε έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος για τον γιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπιλάλ Ερντογάν, όταν ο μηνυτής, ο Τούρκος επιχειρηματίας Χακάν Ουζάν δεν παρέστη να καταθέσει στο δικαστήριο.

Ιταλός δικαστής σταμάτησε έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος για τον γιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπιλάλ Ερντογάν, όταν ο μηνυτής, ο Τούρκος επιχειρηματίας Χακάν Ουζάν δεν παρέστη να καταθέσει στο δικαστήριο.

Το ιταλικό πρακτορείο ANSA ανέφερε την Τρίτη ότι εισαγγελέας ζήτησε από τον Ουζάν, ο οποίος ζει στη Γαλλία, να καταθέσει στη διεξαγόμενη έρευνα, αλλά όταν εκείνος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, ο δικαστής των προκαταρτικών ερευνών έκανε δεκτό αίτημα να πάει η έρευνα στο αρχείο. Στις 10 Δεκεμβρίου, δικαστής από την Μπολόνια είχε αρνηθεί αίτημα εισαγγελέων να τερματιστεί έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος για τον γιο του Ερντογάν, με τους εισαγγελείς να ισχυρίζονται ότι δεν είχαν βρει ενοχοποιητικά στοιχεία.

Δικαστής των προκαταρτικών ερευνών, σύμφωνα με το ANSA είχε αρνηθεί να τερματίσει την έρευνα που είχε ξεκινήσει τον Φεβρουάριο λόγω μήνυσης από τον Ουζάν. Ο μηνυτής είναι αδελφός του πρώην προέδρου του κόμματος Young Party (GP) και αμφιλεγόμενου μεγιστάνα Τσεμ Ουζάν, πολιτικού αντιπάλου του Ερντογάν στην Τουρκία.

Η έρευνα στην Ιταλία είχε οδηγήσει τον Πρόεδρο Ερντογάν να καταδικάσει την Ιταλία στις 3 Αυγούστου παροτρύνοντας τους Ιταλούς δικαστές που ερευνούσαν για τον γιο του να κυνηγήσουν την ιταλική Μαφία. Ο Ερντογάν είπε ακόμα ότι ο γιος του θα συλλαμβανόταν εάν επέστρεφε στην Ιταλία, συμπληρώνοντας ότι είναι ένας πολύ λαμπρός υποψήφιος διδάκτωρ που έκανε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς στην Μπολόνια. Ο Μπιλάλ Ερντογάν είχε μετακομίσει στην Ιταλία τον Οκτώβριο του 2015 για να τελειώσει το διδακτορικό του, αλλά εγκατέλειψε την Μπολόνια επικαλούμενος ζητήματα ασφαλείας.

Το ειδησεογραφικό σάιτ Il Resto del Carlino με έδρα την  Μπολόνια είχε αναφέρει ότι ο Μπιλάλ Ερντογάν είχε στείλει αποχαιρετιστήρια μηνύματα στους φίλους του στην Μπολόνια, λέγοντάς τους ότι είχε αποφασίσει να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη. «Η ασφάλειά μας στην Μπολόνια είναι ένα ευαίσθητοι ζήτημα τόσο για την ιταλική όσο και για την τουρκική κυβέρνηση,» αναφέρεται ότι είπε στο μήνυμα. Ο γιος του Ερντογάν επίσης υποσχέθηκε να επιστρέψει στην Μπολόνια σε ένα πιο «ειρηνικό» περιβάλλον, λέει η ιστοσελίδα.

Ενώ ο Πρόεδρος Ερντογάν ράπιζε το ιταλικό δικαστικό σώμα για τη διεξαγωγή της έρευνας για τον γιο του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι του απαντούσε μέσω τουίτερ, ότι στην Ιταλία οι δικαστές βγάζουν τις αποφάσεις του βάση του Συντάγματος και όχι σύμφωνα με τις επιθυμίες του Τούρκου Προέδρου, αποκαλώντας το αυτό κυριαρχία του νόμου.

Οι Ιταλοί δικαστές κατηγορούσαν τον Μπιλάλ Ερντογάν για παράβαση τόσο των ευρωπαϊκών, όσο και των ιταλικών νόμων φέρνοντας μαζί του μεγάλα ποσά χρημάτων για να ξεπλύνει στην Ιταλία.

Ο Μπιλάλ Ερντογάν ήταν ένας από τους βασικούς υπόπτους στη μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς στην Τουρκία που είχε δει το φως της δημοσιότητας στις 17 και 25 Δεκεμβρίου του 2013. Οι διπλές έρευνες, που ενέπλεκαν επίσης και την οικογένεια του Ερντογάν, συγκαλύφθηκαν, καθώς οι εισαγγελείς και οι αστυνομικοί που ήταν επικεφαλής των ερευνών απολύθηκαν και φυλακίστηκαν.

O γιος του Ερντογάν, επίσης, ζήτησε από την ιταλική κυβέρνηση σωματοφύλακες όταν μετακόμισε στην Ιταλία μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2015, στις οποίες το κυβερνόν Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έχασε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Στις επαναληπτικές εκλογές τον Νοέμβριο 2015, το ΑΚΡ ξανακέρδισε την πλειοψηφία και ο Μπιλάλ Ερντογάν επέστρεψε στην Τουρκία εν μέσω πολιτικών προβλημάτων στην Ιταλία.

Ο Μπιλάλ Ερντογάν είχε αρνηθεί να καταθέσει στην Τουρκία, στην έρευνα για τη διαφθορά τον Δεκέμβριο του 2013, που αποτέλεσε μείζον πολιτικό σκάνδαλο στην Τουρκία. Κατέθεσε μόνο τον Φεβρουάριο του 2014, όταν ο πατέρας του, τότε πρωθυπουργός, απέσυρε τον αρχικό εισαγγελέα.

 

Πηγή: Turkish Minute


σχετικα αρθρα